przepisy na "zdrowe dania"

Obserwuj wątek

Odp: przepisy na "zdrowe dania"

kikimora666
Odkopię temat, bo widzę, że posucha tutaj, a to całkiem ciekawy wątek.

Przede wszystkim słowo "zdrowe" jest pojęciem względnym. Coś co jest zdrowe dla jednego, niekoniecznie musi służyć komuś innemu. Na ten przykład ogólnie się mówi, że mięso wieprzowe czy wołowe nie jest zbyt zdrowe i powinno się je jeść w małych porcjach najwyżej trzy razy w tygodniu. A ja mam taką chorobę (natury kobiecej, że się tak wyrażę), że powinnam je jeść codziennie.

Na pewno jednak dla większości ludzi zdrowsze będą np. produkty z pełnego ziarna, pełne łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów warzywa gotowane na parze, ryby, drób, jaja, niezbyt tłuste sery, orzechy, świeże owoce. Wszystko najlepiej z upraw ekologicznych, ale ponieważ niewielu na to stać, najlepiej kupować produkty miejscowe, jeśli się da. Miejscowe krewetki czy ryż raczej nie wchodzą przecież w grę.

Znane nam przepisy, które są zbyt ciężkie można modyfikować, co mi sprawia wiele przyjemności. Wystarczą proste triki, np. zamiast robić mączną zaklepkę do zup, można użyć zmiksowanych gotowanych warzyw do zagęszczenia. To tylko jeden z wielu przykładów.

Jeśli chodzi o makaron razowy, to jest prosta sprawa- wystarczy, że znajdziesz standardowy przepis na makaron i zmienisz rodzaj mąki. Nie jestem jednak pewna, czy wyjdzie zrobiony całkowicie z mąki razowej, w domowych warunkach najlepiej połączyć mąkę razową z białą w proporcji 3:1. Mąka razowa mniej się "klei", ponieważ otręby mają już takie działanie, że mąka mniej się "wiąże" z resztą składników, ale nie zawsze. Trzeba czasem poeksperymentować, to naprawdę wiele frajdy.

Odpowiedz na/ edytuj przepisy na "zdrowe dania"