Pstrąg

Obserwuj wątek

Odp: Pstrąg

Babciagramolka
Pyza napisał(a):

Bardzo lubię smażonego albo pieczonego pstrąga. "Małż" też, ale zawsze narzeka, że za mało słony... - solę tuszkę z wierzchu i od środka jakiś czas przed obróbką, ale faktycznie w środku mięso jest niesłone...
Boję się, że jak nasolę bardziej to wierzch będzie jednak zbyt słony.
A może namoczyć ryby w solance? Albo w jakiejś marynacie?
Spotkaliście się z czymś takim? A może macie jakieś swoje sposoby żeby pstrąg był równomiernie doprawiony zarówno z wierzchu jak i w środku?


Nie robię pstrągów w całości - wolę filety ze skórą z tego tęczowego , ale może sie przyda to jak je robię . Marynuję najpierw w soku z cytryny z kilkoma łyzkami oleju i przyprawami ( ziołami , marynatami owocowymi , bez soli ) .Potem osuszam rybę bardzo dokładnie recznikami papierowymi . Dopiero teraz solę , dodaję jeszcze przyprawy której smak ma dominować , oprószam mąką i smażę ( lub piekę ) .
Całe pstrągi nacierałam solą od środka w większej porcji niż na zewnątrz i napychałam ziołami i tak piekłam albo gotowałam na parze .Zauważyłam , ze w wielu przypadkach to wcale nie chodzi o sól tylko o to że mieso pstraga jest samo w sobie bardzo delikatne - jak się da inne przyprawy to nimi przejdzie i nawet nie dosolony będzie smaczny . Spróbuj obłożyc go durzą ilością ziół i warzyw tak by przejął ich smak .

Odpowiedz na/ edytuj Pstrąg