to zupełnie różne potrawy
polenta to "włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np sosu pomidorowego"; na Wschodzie nazywa się to mamałyga...polentę gotuje się na bardzo gęsto, studzi w płaskim naczyniu a potem kroi na kawałki i odsmaża albo grilluje, jako dodatek do mięs, warzyw, sosów...
a quiche to "rodzaj wypieku, tarty, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą"
Tak się zastanawiam, że właściwie jakby się bardzo uprzeć to można polentę wylać do zastudzenia w formie do quicha, dać na to masę jajeczno-warzywną i zapiec? może i można....nie wiem....ale to już takie bardzo kombinowane
zmieniono 1 raz (ostatnio 17 kwi 2010 12:19 przez Pyza)
Quiche
Obserwuj wątekOdp: Quiche
Pyza
polenta to "włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np sosu pomidorowego"; na Wschodzie nazywa się to mamałyga...polentę gotuje się na bardzo gęsto, studzi w płaskim naczyniu a potem kroi na kawałki i odsmaża albo grilluje, jako dodatek do mięs, warzyw, sosów...
a quiche to "rodzaj wypieku, tarty, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą"
Tak się zastanawiam, że właściwie jakby się bardzo uprzeć to można polentę wylać do zastudzenia w formie do quicha, dać na to masę jajeczno-warzywną i zapiec? może i można....nie wiem....ale to już takie bardzo kombinowane