SERenada czyli dlaczego kochamy sery :)

Obserwuj wątek

Odp: SERenada czyli dlaczego kochamy sery :)

Babciagramolka
To teraz trochę o znanych serach - GOUDA :

Cytuję za Foody (http://www.foody.pl/strony/1/i/520.php )

,,….Gouda jest serem twardym, podpuszczkowym, dojrzewającym, produkowanym z pasteryzowanego mleka krowiego, niedaleko holenderskiego miasta Gouda. Obecnie gouda jest jednym z najbardziej znanych holenderskich serów zaraz obok sera edamer. Kolor tego sera jest kremowo-żółty, z zewnątrz każdy krążek jest obleczony folią z żółtego tworzywa. Smak i konsystencja zależy od wieku sera - im starszy, tym ostrzejszy, bardziej korzenny i kruchy. Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi ok. 48%.

Ser gouda dojrzewa bardzo długo, czasami nawet do 12 miesięcy i dłużej. Ze względu na wiek wyróżnia się młody ser gouda - jong gouda, który ma ok. 6 tygodni, średnio stary ser - belegen gouda i stary - oude gouda. Ser młody ze względu na swój łagodny smak, doskonale nadaje się do sałatek i zimnych dań. Średnio stary ser, jest już ostrzejszy w smaku i po ok. 6 miesiącach jest wysyłany na eksport do pozostałych krajów, jest fantastyczny do kanapek, tostów, zapiekanek i innych dań. Najstarszy ser gouda jest najostrzejszy i ma lekko korzenny posmak. Ponieważ jest twardy, świetnie nadaje się do tarcia i na fondue.

Skala eksportu sera gouda jest tak ogromna, że jest on eksportowany głównie w formie dużych bloków, choć niektórzy wolą krążki o znacznie mniejszej wadze 8-12 kg i takiej też formie najczęściej można spotkać na holenderskich targowiskach.

Poza zwykłym serem gouda, znany jest także ser o nazwie mai-guda. Wytwarzany wczesną wiosną z mleka krów, które po raz pierwszy po długiej zimie wyszły na pastwisko. Ser ten dojrzewa tylko przez sześć tygodni i w sprzedaży jest niezwykle krótko. Odznacza się delikatniejszym smakiem. Jest smaczny z kanapkami i jako dodatek do sałatek warzywnych, szczególnie wiosennych…..”

A tu prezentuję moim zdaniem nieudana próbę z wypuszczenia na rynek Goudy z zielonym pesto .Kupiłam i rozczarowałam się strasznie – ani to Gouda – ani Pesto .
obrazek

Odpowiedz na/ edytuj SERenada czyli dlaczego kochamy sery :)