Sernik 5 mm

Obserwuj wątek

Odp: Sernik 5 mm

robaczek
  • robaczek

  • Posty: 867
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
mocsłodkości napisał(a):

Upiekłam sernik. Wszystko jak zawsze, ale. Jak zawsze jest jakieś ale. Wlałam na blachę masę z ponad 1 kg sera ( wiele razy tak robiłam i wszystko było ok). Serowa masa sięgała do 3/4 wysokości blachy. Przy pieczeniu zamiast urosnąć lub zostać na tym samym poziomie spadła. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta okazało się, że więcej jest kruchego ciasta niż masy serowej. Ciasto wysokie na prawie 7 mm a masa serowa na 5 mm Co poszło nie tak? Co mogło się stać? Robiłam wszystko tak jak zawsze. Te same składniki, ten sam sposób przygotowania, piekarnik ten sam, nikt go nie otwierał przy pieczeniu ( sama byłam w domu), a ciasto wyglądało tak mizernie, że się popłakałam ze śmiechu i żalu, że tyle serca w nie włożyłam a wyszła taka klapa.


Stawiam na przewianie. Za szybko otwarty piekarnik i za szybko wyjęte ciasto. Ewentualnie może miałaś za duża blachę do ilości sera. Sernik zazwyczaj opada po upieczeniu i jeśli byłą za duża blacha to stało się tak jak się stało.

Odpowiedz na/ edytuj Sernik 5 mm