sos do spaghetti

Obserwuj wątek

Odp: sos do spaghetti

lubie.gotowac91
Niestety nie napisałaś jak robisz teraz sos.
Napiszę, ci jak ja robię i wszystkim domownikom smakuje.
To mój pierwszy post na tym forum
Jeżeli jest lato i sezon na pomidory to kupuje świeże pomidory, a jak zima to zazwyczaj przecier z pomidorów w szklanych butelkach (nie koncentrat) ostatecznie pomidory w puszce.
Rozgrzewam głęboką patelnię, daje troszkę oleju nie dużo. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam (jeżeli chcę z mięsem to daje też po lekkim przysmażeniu cebuli mięso np. mielone).
Po podsmażeniu cebuli (bądź cebuli z mięsem) dodaje pomidory. Mieszam czekam aż odparuje woda i gotowe.
Sos doprawiam bazylią, oregano, czosnkiem, solą, pieprzem. Zioła najlepiej dawać po koniec mają wtedy bardziej intensywny smak.

Jeżeli używam świeżych pomidorów to wkładam je w blender i siekam - żeby się nie bawić w zdejmowanie skórki i krojenie drobno zanim trafią na patelnię.

Odpowiedz na/ edytuj sos do spaghetti