Sous-vide w domu

Obserwuj wątek

Odp: Sous-vide w domu

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Z sous vide miałem do czynienia na warsztatach, o których piszę więcej tutaj https://gotujmy.pl/sous-vide---awangarda-w-kuchni,artykuly,15424.html

Przyrządzaliśmy ryby i kaczkę, rybom wystarczył kwadrans w 56 stopniach, kaczka musiała posiedzieć trochę dłużej (25 minut 62*C) ale była doskonała po podsmażeniu. Przy czerwonych mięsach rzeczywiście czas gotowania się wydłuża.

Co do Twojego pytania pacpaw to nie wiem, czy same te worki wystarczą bez urządzenia, które utrzymuję na określonym poziomie temperaturę wody. Na gazie / indukcji jest ciężko tak kontrolować temperaturę.

Ze swojej strony mogę polecić Ci sprawdzenie przy najbliższej okazji urządzania do domowego gotowania sous vide - kosztuje ok.tysiąca złotych, czyli tyle co konsola do gier Szczerze mówiąc - ja wybrałbym tą drugą opcję, a sous vide zostawił profesjonalistom, ale decyzja należy do Ciebie

zmieniono 2 razy (ostatnio 29 lip 2013 13:40 przez kołczu)

Odpowiedz na/ edytuj Sous-vide w domu