ad 1) mięso wołowe długodojrzewające . Z reguły pakowane jest w próżniowych opakowaniach już pokrojone w plastry. Mięso takie jest już skruszałe dzięki czemu steki nie będą gumowe. Jeśli kupisz wołowinę w sklepie z reguły dobrze jest, aby z dzień lub dwa poleżała w lodówce i "doszła". Uważać tylko trzeba, aby w międzyczasie nam się nie zepsuła.
ad 2) smażyć na sucho na patelni grillowej, na maśle, na oliwie, na oleju, na mieszance oleju z masłem(osobiście nie mieszam). Smażyć możesz dowolnie. Ja preferuję na sucho lub na minimalnej ilości oleju. A kawałeczek masła możesz położyć na gorącym, usmażonym steku wtedy też się rozpuści.
ad3) ogólnie smaży się na mocno rozgrzanej patelni kilka minut. Tutaj tak naprawdę czas smażenia wybiera każdy w zależności jakie steki lubi. Można zacząć np. od 6 minut na każdą ze stron. Zobacz jaki stek Ci wyjdzie i potem w zależności od upodobań czas albo zwiększ albo zmniejsz.
ad4) ja steków jako taka nie marynuję. Przyprawiam, ewentualnie czekam kilka(kilkanaście) minut i smażę. Ogólnie stek lubi czosnek, rozmaryn, tymianek, cząber. Sugeruję dodać 1 góra 2 przyprawy na raz , aby nie przełamać smaku mięsa. Warto też usmażony stek podać z "sosem" np. blue cheese lub whisky
zmieniono 1 raz (ostatnio 21 kwi 2013 13:47 przez pacpaw)
Stek
Obserwuj wątekOdp: Stek
pacpaw
ad 2) smażyć na sucho na patelni grillowej, na maśle, na oliwie, na oleju, na mieszance oleju z masłem(osobiście nie mieszam). Smażyć możesz dowolnie. Ja preferuję na sucho lub na minimalnej ilości oleju. A kawałeczek masła możesz położyć na gorącym, usmażonym steku wtedy też się rozpuści.
ad3) ogólnie smaży się na mocno rozgrzanej patelni kilka minut. Tutaj tak naprawdę czas smażenia wybiera każdy w zależności jakie steki lubi. Można zacząć np. od 6 minut na każdą ze stron. Zobacz jaki stek Ci wyjdzie i potem w zależności od upodobań czas albo zwiększ albo zmniejsz.
ad4) ja steków jako taka nie marynuję. Przyprawiam, ewentualnie czekam kilka(kilkanaście) minut i smażę. Ogólnie stek lubi czosnek, rozmaryn, tymianek, cząber. Sugeruję dodać 1 góra 2 przyprawy na raz , aby nie przełamać smaku mięsa. Warto też usmażony stek podać z "sosem" np. blue cheese lub whisky