Hej :-)
Przede wszystkim - trzeba ciasto zawinąć z nadzieniem dość luźno - jeśli zwinie się za ciasno, wtedy podczas pieczenia może popękać. Dodatkowo radzę nakłuć je w kilku miejscach przed włożeniem do pieca.
Moja mama, która zawsze robi zawijany makowiec na gwiazdkę i jest w tym mistrzynią, robi coś innego - taką zwiniętą już struclę owija papierem do pieczenia, zostawiając tyle luzu, żeby mogła wyrosnąć w czasie pieczenia - tak w sam raz. Papier trzeba zawinąć pod spód i przycisnąć struclą, wtedy się nie odwinie. I jest to chyba sposób najlepszy - ciasto nie pęknie na wierzchu i, co też ważne - nie będzie odstawało od nadzienia. Naprawdę polecam ;-)
strucla z makiem
Obserwuj wątekOdp: strucla z makiem
jagna
Przede wszystkim - trzeba ciasto zawinąć z nadzieniem dość luźno - jeśli zwinie się za ciasno, wtedy podczas pieczenia może popękać. Dodatkowo radzę nakłuć je w kilku miejscach przed włożeniem do pieca.
Moja mama, która zawsze robi zawijany makowiec na gwiazdkę i jest w tym mistrzynią, robi coś innego - taką zwiniętą już struclę owija papierem do pieczenia, zostawiając tyle luzu, żeby mogła wyrosnąć w czasie pieczenia - tak w sam raz. Papier trzeba zawinąć pod spód i przycisnąć struclą, wtedy się nie odwinie. I jest to chyba sposób najlepszy - ciasto nie pęknie na wierzchu i, co też ważne - nie będzie odstawało od nadzienia. Naprawdę polecam ;-)