Jeżeli w restauracji jest prawdziwy sommelier, to może on zdegustować wino jako pierwszy, jeżeli nie ma na ogół pyta się kto będzie próbował wino. Podaje się je w taki sposób:
Najpierw panie, według starszeństwa potem panowie. Jeżeli wino degustuje pani dostaje wino zaraz po wszystkich paniach,jeżeli pan to na końcu.
Oprócz win czerwonych dekantuje się też wina białe np. riesling, wino ze szczepu chenin blanc oraz chardonnay z burgundii (oprócz chablis).
Pozdrawiam
testowanie wina do posiłku
Obserwuj wątekOdp: testowanie wina do posiłku
sommelier
Najpierw panie, według starszeństwa potem panowie. Jeżeli wino degustuje pani dostaje wino zaraz po wszystkich paniach,jeżeli pan to na końcu.
Oprócz win czerwonych dekantuje się też wina białe np. riesling, wino ze szczepu chenin blanc oraz chardonnay z burgundii (oprócz chablis).
Pozdrawiam