Moim zdaniem dużym błędem jest podejście mówiące o całkowitym eliminowaniu tłuszczów w diecie. Mozna tym wyrządzić sobie dużą szkodę. Ważny jest sposób przygotowania potraw a nie eliminacja tego co może przynieść nam same korzyści. Jeśli mowa o omega3 to wchodzą one w skład przede wszystkim olejów zimno tłoczonych, takich jak olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek itp. Tylko jak napisałam, mają to być oleje nie poddawane rafinacji, która to pozbawia ich o 50% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Spożywanie takich tłuszczów nie tyle co nie grozi otyłościa co pomoże wręcz utrzymać zgrabną sylwetke. Tylko jak wspomniałam chodzi o sposób przyrządzania potraw, a mianowicie nie opierac diety o produkty smazone, ale o pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze czy spozywanie surówek do których mozna spokojnie dodawać oleje zimno tłoczone, co polepszy smak i wartośc odżywczą dania. Ja osobiście nie przepadam za rybami, więc to źródło omega3 odpada, dlatego spozywam oleje od sprawdzonych producentów, oleje nieklarowane, nierafinowane z najlepszych upraw i produkcji wolnych od szkodliwych czynnikow. Takie oleje nie są normalnie dostępne w sklepach gdyż muszą być przechowywane w niskich temperaturach z dala od światła, więc polecam zamawianie olejów prosto od producentów, takich jak www.osele.pl . Takie sklepy oferują produkty ekologiczne z dostawa do domu. Więc pamietajmy że eliminowanie tłuszczów z diety może nam tylko zaszkodzić.
Tłuszcze w diecie
Obserwuj wątekOdp: Tłuszcze w diecie
Mama i Hubert
Moim zdaniem dużym błędem jest podejście mówiące o całkowitym eliminowaniu tłuszczów w diecie. Mozna tym wyrządzić sobie dużą szkodę. Ważny jest sposób przygotowania potraw a nie eliminacja tego co może przynieść nam same korzyści. Jeśli mowa o omega3 to wchodzą one w skład przede wszystkim olejów zimno tłoczonych, takich jak olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek itp. Tylko jak napisałam, mają to być oleje nie poddawane rafinacji, która to pozbawia ich o 50% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Spożywanie takich tłuszczów nie tyle co nie grozi otyłościa co pomoże wręcz utrzymać zgrabną sylwetke. Tylko jak wspomniałam chodzi o sposób przyrządzania potraw, a mianowicie nie opierac diety o produkty smazone, ale o pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze czy spozywanie surówek do których mozna spokojnie dodawać oleje zimno tłoczone, co polepszy smak i wartośc odżywczą dania. Ja osobiście nie przepadam za rybami, więc to źródło omega3 odpada, dlatego spozywam oleje od sprawdzonych producentów, oleje nieklarowane, nierafinowane z najlepszych upraw i produkcji wolnych od szkodliwych czynnikow. Takie oleje nie są normalnie dostępne w sklepach gdyż muszą być przechowywane w niskich temperaturach z dala od światła, więc polecam zamawianie olejów prosto od producentów, takich jak www.osele.pl . Takie sklepy oferują produkty ekologiczne z dostawa do domu. Więc pamietajmy że eliminowanie tłuszczów z diety może nam tylko zaszkodzić.