Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Katarzyna M.G.
Dziękuję Heniu za odpowiedź, aczkolwiek nie do końca się z nią zgadzam.
Oto mój przepis ( zamieszczony na dwóch forach - ciconia i przyroda 17.02.2008r.)
2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
2 surowe jajka
1 średnia cebula
3 nieduże ziemniaki
1-2 papryczki chili
Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
Sól
Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
Olej (do smażenia)

Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą .
Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor .
Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.

A oto przepis zamieszczony przez Wojtusia (zamieszczony 30.09.2008r)

SKŁADNIKI:

* 2 puszki
tuńczyka w sosie
własnym
* 3 - 4 ziemniaki
* 1 cebula
* 2 jajka / surowe/
* papryczka chili
* w oryginalnym przepisie
- liście curry
* pieprz grubo zmielony
* bułka tarta
* sól , curry czerwone - można zastąpić je zmieszanymi przyprawami
: chili i curry
* olej
*

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną cebulę i paprykę chili ,jajka i przyprawy.Wyrabiać ręką tak jak mięso na kotlety.Jeśli masa będzie zbyt wolna - dodać trochę bułki tartej. Z wyrobionej masy formować kulki wielkości orzecha
włoskiego,obtaczać w bułce i smażyć tak jak pączki ,w głębokim oleju. Odsączyć na papierze .
A tutaj kolejny post dot.mojego przepisu :
http://forum.przyroda.org/topics8/kuchnia-fp-vt9600.htm - post Kamikazi

Pozdrawiam,
Katarzyna Moragammana Gedara

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu