składniki
na ciasto:.
1 szklanka mąki .
1/2 łyżeczki soli .
około 1/3
szklanki chłodnej wody .
farsz:.
250 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
1/2cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła ghee
sól
pieprz
1 słoik ulubionego sosu pomidorowego
sposób przygotowania
Pierożki: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i gorącą wodą, zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo się lepiło. Wygniatamy ok 10 minut i odstawiamy na chwile, przykryte ściereczka, aby odpoczęło.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smazymy chwilę, po czym wrzucamy przepłukany szpinak. Smażymy do momentu aż zwiędnie, przekładamy do miski i dodajemy pokruszoną ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciaso wałkujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierożki układamy na sosie pomidorowym, wcześniej podgrzanym i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Możemy też pierogi z sosem posypać serem i zapiec. Obie wersje super."
dodałam to całe bo trzeba być zalogowanym, żeby przeczytać przepis.
natomiast na stronie gotujmy jest to pod tym linkiem:
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
czekoladka_m
http://www.mniammniam.com/Pierozki_ze_szpinakiem_w_sosie_pomidorowym-11778p.html
"Pierożki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Pierożki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekki wiosenne danie, a przy tym zdrowe i nietuczące
Liczba opinii: 1 | Dodane do ulubionych przez: 2 Użytkowników
Ostatnio dodane do ulubionych przez: mawe13, mawin
Autor: aczp
przepis pochodzi ze strony
Dodany: 15.03.2011 10:20
Średnia ocena:
Pierożki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
czas: 1 godzina
trudność: średniołatwe
liczba porcji: 10
kalorie: prawie nic
liczba opinii: 1
kategoria: Małe danka
drukuj
przepis wyślij
znajomemu dodaj do ulubionych Twoje ulubione dodaj
opinię
Szukaj produktu:
składniki
na ciasto:.
1 szklanka mąki .
1/2 łyżeczki soli .
około 1/3
szklanki chłodnej wody .
farsz:.
250 g świeżego szpinaku
250 g ricotty
1/2cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła ghee
sól
pieprz
1 słoik ulubionego sosu pomidorowego
sposób przygotowania
Pierożki: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i gorącą wodą, zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo się lepiło. Wygniatamy ok 10 minut i odstawiamy na chwile, przykryte ściereczka, aby odpoczęło.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smazymy chwilę, po czym wrzucamy przepłukany szpinak. Smażymy do momentu aż zwiędnie, przekładamy do miski i dodajemy pokruszoną ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciaso wałkujemy, wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierożki układamy na sosie pomidorowym, wcześniej podgrzanym i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Możemy też pierogi z sosem posypać serem i zapiec. Obie wersje super."
dodałam to całe bo trzeba być zalogowanym, żeby przeczytać przepis.
natomiast na stronie gotujmy jest to pod tym linkiem:
https://gotujmy.pl/serowe-pierozki-z-sosem-slodko-kwasnym,przepisy,84494.html
tu ser, a tam szpinak i masło ghee