Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Może ja trochę gwoli wyjaśnienia . Wszyscy się uczymy na błędach . Przepis na roladę wstawiany rok temu ma w ,, zajawce ,, zaznaczone na jakim przepisie jest wzorowany - receptura jest utrzymana , zdjęcie autorskie , opis procedury częsciowo indywidualny - wzorowany na oryginale . Z ciastami tak juz jest że składniki są w pewnych ciastach rygorystycznie takie same . I nie jest problemem że użyjemy tych samych składników i tak samo będziemy piec tylko żebyśmy to innym przekazali własnymi słowami .
I po to sa moderatorzy by sprawdzali - nie chodzi o uprzykrzenie innym zycia ale o to by tym którzy nie wiedzą jak interpretować przepisy pomóc by nie popełnili błędu .

Ale wracając do zgłoszenia paulina79
- Rolada czekoladowa z maskarpone i malinami nie jest plagiatem - zdjęcie jest autorskie , a tekst opisu mimo ze zbliżony do oryginału nie jest identyczny
-Walentynkowe serowo - kokosowe oponki - przepis zamieszczony przez autorkę na wielu innych stronach kulinarnych - nie kopiuje się od samego siebie
- jeśli chodzi o artykuł o karmelu - fakt - brak zaznaczenia z jakiej strony pochodzi i nie podano autora i że jest to przedruk cytowany .Ponieważ załatwienie tego wykracza po za moje kompetencje przekazuję sprawę Adminowi czyli Tit .Proszę o cierpliwość bo załatwienie tego może trochę potrwać .

Mam nadzieję że trochę wyjaśniłam .

Kochani !
Piszę szczególnie do nowych użytkowników . Sprawdzanie przepisów naprawdę nie jest skierowane przeciw Wam .Tu chodzi o to by ktoś nieświadomie nie narobił sobie kłopotów . Teksty ( i tylko teksty a nie pomysł na danie ) przepisów i zdjęcia potraw są chronione Prawem Autorskim .Nie wszyscy o tym wiedzą i chcąc pokazać co ugotowali lub upiekli posiłkują się sprawdzonymi przepisami . I popełniają dwa rodzaje błędów .Albo wstawiaja tekst przepisany z innego źródła i do tego swoje zdjęcie tego co zrobili . Albo opisują potrawę którą zrobili własnymi słowami ale nie mają swojego zdjęcia i biorą je z internetu żeby pokazać to co robią .
Obie metody są plagiatem .Jeśli robimy potrawę wg przepisu z książki kucharskiej , gazety , internetu - i trzymamy się ściśle proporcji składników to opis musi być autorski ( trzeba napisać własnymi słowami jak się potrawę robiło - nie przepisywać cudzego tekstu ) - no i zdjęcie musi być nasze ( lub nie dostawiajmy zdjęcia wcale jeśli go nie mamy - zawsze można zrobic je potem i dostawić ).
Jeśli wstawiamy przepis na swoją potrawę a nie mamy zdjęcia to nie dopasowujemy cudzego z internetu bo tak nie wolno .

zmieniono 2 razy (ostatnio 09 maj 2011 08:42 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu