Dynia - 800 g (waga po starciu na tarce z dużymi oczkami)
masło 1/4 kostki
szklanka mąki pszennej
4 jajka
cukier puder
tłuszcz do smażenia
sól
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie masę tą łączymy z potartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek. Wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem.
800 g dyni (waga po starciu na tarce z dużymi oczkami)
masło 1/4 kostki
szklanka mąki pszennej
4 jajka
cukier puder
tłuszcz do smażenia
sól
pół szklanki syropu malinowego
Przygotowanie:
Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy, aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie łączymy powstałą w ten sposób masę z utartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem syropem malinowym.
Skopiowalam oba przepisy droga ewelinko i zapewniam jak tylko bede miala czas sprawdze nastepne....nie znosze klamczuchow
Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
https://gotujmy.pl/dyniowe-placki,przepisy,113580.html
SKŁADNIKI:
Dynia - 800 g (waga po starciu na tarce z dużymi oczkami)
masło 1/4 kostki
szklanka mąki pszennej
4 jajka
cukier puder
tłuszcz do smażenia
sól
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie masę tą łączymy z potartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek. Wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem.
oraz
http://okonamiasto.pl/index.php/2011/10/placuszki-z-dyni-na-slodko/
Składniki:
800 g dyni (waga po starciu na tarce z dużymi oczkami)
masło 1/4 kostki
szklanka mąki pszennej
4 jajka
cukier puder
tłuszcz do smażenia
sól
pół szklanki syropu malinowego
Przygotowanie:
Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy, aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie łączymy powstałą w ten sposób masę z utartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem syropem malinowym.
Skopiowalam oba przepisy droga ewelinko i zapewniam jak tylko bede miala czas sprawdze nastepne....nie znosze klamczuchow