Hi hi Tokijko .Od jakiegoś czasu wspomagam syna buszującego w kuchni swoich znajomych wegetarian .A żeby było śmieszniej on wegetarianinem nie jest, a opracowuje przepisy na dania wegetariańskie .Jego znajomi to wymieszane towarzystwo - mięsożerców i wegetarian . Mięsożercy poszli na kompromis i na wspólnych spotkaniach - posiłkach jadają potrawy bez mięsne .Tyle ,że po kilku spotkaniach jak się repertuar dań skończył i zaczęły się ,, powtórki z rozrywki " , a do tego i tak były to posiłki mało atrakcyjne ( typu gotowane mięso i warzywa , mięso z parowara , ryż z warzywami itp ) - syn ogłosił bunt .
Zaczęli gotować pierogi razowe ze szpinakiem , robić makarony kolorowe ( buraczkowe, szpinakowe z kurkumą ) z pesto orzechowo - pomidorowym lub ziołowym , sałatki z kuskusu i pieczonych warzyw , faszerowane grzybami ziemniaki, kalarepki z farszem grzybowym duszone , placki ziemniaczano- warzywne ( kabaczkowe ) z ziołowymi dipami .Używają mleko sojowe , soję w ziarnach , soczewicę .Na początku podpowiadałam co można zrobić - teraz to oni mi podrzucają pomysły .
Bardzo np lubię kotlety sojowe duszone w sosie grzybowym , gulasz sojowy z pieczarkami , Nawet budynie na mleku sojowym kiedyś robiłam .
Tit - a wracając do wartości soi - jedynie białko sojowe ma takie właściwości by zastąpić białko zwierzęce bez szkody dla organizmu .
A tak z ciekawości - jesteś Weganką czy tylko mięsa nie jadasz ? ( ryby , jaka, mleko , sery, miód - jesz ? )
A tu talerzyk dla Tit
zmieniono 1 raz (ostatnio 02 lis 2009 14:21 przez Babciagramolka)
Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Zaczęli gotować pierogi razowe ze szpinakiem , robić makarony kolorowe ( buraczkowe, szpinakowe z kurkumą ) z pesto orzechowo - pomidorowym lub ziołowym , sałatki z kuskusu i pieczonych warzyw , faszerowane grzybami ziemniaki, kalarepki z farszem grzybowym duszone , placki ziemniaczano- warzywne ( kabaczkowe ) z ziołowymi dipami .Używają mleko sojowe , soję w ziarnach , soczewicę .Na początku podpowiadałam co można zrobić - teraz to oni mi podrzucają pomysły .
Bardzo np lubię kotlety sojowe duszone w sosie grzybowym , gulasz sojowy z pieczarkami , Nawet budynie na mleku sojowym kiedyś robiłam .
Tit - a wracając do wartości soi - jedynie białko sojowe ma takie właściwości by zastąpić białko zwierzęce bez szkody dla organizmu .
A tak z ciekawości - jesteś Weganką czy tylko mięsa nie jadasz ? ( ryby , jaka, mleko , sery, miód - jesz ? )
A tu talerzyk dla Tit