A tu jest przepis słowacki na kiszenie grzybów - uwaga znalazłam - nie próbowałam, ale mam na to chrapkę. Tylko czy nie szkoda grzybów na taki eksperyment? Może ktoś tego próbował?
Po normalnym wstępnym obgotowaniu grzybów przygotowujemy zalewę na 1 kg grzybów:
- 0.5l wody,
- 40 g soli,
- 15 g cukru,
- duża łyżka jogurtu.
Całość trzeba zabezpieczyć przed dostępem powietrza a jednocześnie umożliwić wydostawanie się CO2 (hmmm jak to zrobić). Grzyby są gotowe po 2 - 3 tygodniach przebywania w temperaturze pokojowej. Trwałość do pół roku.
Wątek grzybowy.
Obserwuj wątekOdp: Wątek grzybowy.
Po normalnym wstępnym obgotowaniu grzybów przygotowujemy zalewę na 1 kg grzybów:
- 0.5l wody,
- 40 g soli,
- 15 g cukru,
- duża łyżka jogurtu.
Całość trzeba zabezpieczyć przed dostępem powietrza a jednocześnie umożliwić wydostawanie się CO2 (hmmm jak to zrobić). Grzyby są gotowe po 2 - 3 tygodniach przebywania w temperaturze pokojowej. Trwałość do pół roku.