na 1 kg wydrylowanych śliweczek wystarczą 2 szklanki cukru, pogotować to-to a pół godzinki. Mirabelki mają dużo pektyny i dżemik nie jest za rzadki, ale to dość kwaśne owoce i ja używałam takiego dżemu do przekładania ciasta. No chyba, że dać więcej cukru żeby się nie krzywić.
I znalazłam z necie taki przepis, ale sama jeszcze nie robiłam:
"SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.
Składniki:
0,5 kg mirabelek, 5 ząbków czosnku, szczypta mielonego cynamonu, curry, ostrej papryki i utłuczonych goździków, pół łyżeczki utłuczonej kolendry, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Mirabelki umyć, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
Ugotować i przetrzeć prze sitko.
Dodać roztarty z solą czosnek, kolendrę, oraz pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową utrzeć).
Doprawić solą i cukrem, chwilę pogotować."
może być dobre...
Odpowiedz na/ edytuj Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Obserwuj wątekOdp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Pyza
I znalazłam z necie taki przepis, ale sama jeszcze nie robiłam:
"SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.
Składniki:
0,5 kg mirabelek, 5 ząbków czosnku, szczypta mielonego cynamonu, curry, ostrej papryki i utłuczonych goździków, pół łyżeczki utłuczonej kolendry, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Mirabelki umyć, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
Ugotować i przetrzeć prze sitko.
Dodać roztarty z solą czosnek, kolendrę, oraz pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową utrzeć).
Doprawić solą i cukrem, chwilę pogotować."
może być dobre...