Wspóle gotowanie

Obserwuj wątek

Odp: Wspóle gotowanie

Babciagramolka
Kluseczki - mniam , mniam . Szparagi też .
A suszony piernik używam zamiast mąki do zagęszczenia sosu z pieczeni. Spróbujcie kiedyś ususzyć taki nie polewany piernik . Kiedyś musiało to być popularne bo i moja Prababcia i Babcia tak robiły. Nauczyłam się , że raz na 2 lata jak piekę piernik na Boże Narodzenie to robię podwójną porcję i jeden zaraz kroję na kawałki ( tak po ok 10 cm ) i suszę , a potem po prostu trę w miarę potrzeby na drobnej tarce na proszek ( można też zmielić ) . Nadaje sosom mięsnym taki specyficzny korzenno- miodowy powiedziała bym ,, staropolski " smak .
To tak jak zaprawianiem karmelem z łyżeczki cukru rosołu .Jeśli nie próbowaliście gorąco polecam .

Odpowiedz na/ edytuj Wspóle gotowanie