Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

Obserwuj wątek

Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

Złoty Muchomor
To wy tak robicie sos czosnkowy?:

Trudno się dziwić, że takie mamy chore społeczeństwo. Takim "gotowaniem" zapełniacie szpitale...

Sos jest zawsze gotowany. Nie nazywajcie sosami surowych mikstur, a mieszankę majonez, jogurt, musztarda, keczup nazwałabym zamachem na przewód pokarmowy.

Sos jest jedynie dodatkiem do potrawy, a nie potrawą samą w sobie. Nie jest przeznaczony do osobnej konsumpcji, dlatego sam w sobie nie musi być smaczny.

Należy kilka ząbków mocnego, polskiego czosnku bardzo dokładnie rozgnieść na zupełną miazgę, włożyć do małego pojemniczka i posypać dość mocno solą ( byleby nie przesadzić ) i ewentualnie pieprzem. To odstawić na kilka minut. W międzyczasie wolno podgrzać niewielką ilość oleju, ale w żadnym wypadku nie może on być gorący ani parzący, ale też nie letni, tylko wyraźnie ciepły.
Ten olej po odstaniu czosnku przez kilka minut, dodać do niego i wymieszać. Następnie także odstawić na krótki czas. Oleju powinno być ok. łyżkę na ząbek, ale może być nieco więcej, bo nie może być go zbyt mało. W tym stanie, do odstawienia na kilka minut, można dodać jeszcze najwyżej jedną przyprawę - jedno czyste zioło, ale nie mieszankę przyprawową. Może to być np. bazylia, niektórym będzie smakował koperek, ale świeży należy dodać przed olejem i odstawić razem z czosnkiem i solą. Im dłużej olej z czosnkiem i przyprawami będzie stał w cieple, tym smak będzie głębszy. Jeżeli ma być dużo przyprawy, to powinno to stać co najmniej 20 minut.

Przygotować niezbyt gęsty sos z mąki i wody lub mąki i mleka, i w trakcie gotowania dodać olej z czosnkiem, stale mieszając. Do tego dodawać powoli słodką śmietanę, aż zrobi się konsystencja raczej rzadkiego sosu. Można też spróbować z kwaśną śmietaną, ale to już będzie coś zupełnie innego.

Odpowiedz na/ edytuj Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?