Zdrowe mleko - czyżby?

Obserwuj wątek

Odp: Zdrowe mleko - czyżby?

mediana
  • mediana

  • Posty: 429
  • Przepisy: 3
  • Artykuły: 0
cała zabawa z wapniem polega na tym ,że aby był przyswajalny musi być w równowadze z magnezem, fosforem i wit.C. Tu działa prawo minimum, że jeśli się czegoś nie dostarcza to nawet nadmiar innych składników nic nie pomoże. Świetna jest też wit. A i E ta ostatnia może zastępować selen.Jeśli chodzi o zawartość wapnia przyswajalnego w mleku to nie jest go dużo, więcej przyswoi się z pietruszki i czosnku) Z niczym nie można przesadzać.Jeśli chodzi o dane liczbowe to często jest liczone ogólne zużycie mleka np na mleko w proszku do batonów. ( podobnie jak wykorzystanie jajek odpadowych do robienia brykietów jajecznych w proszku też do słodyczy). A co do tłuszczu to jest go w normalnym mleku 3.8-4.2 % (tym otłuszczonym i pasteryzowanym ok 0.2-2%)a białka ok 3% więc to jest raczej znikoma ilość by był to produkt wartościowy. Mleko nie ma żelaza dlatego w wielu krajach pije się je z krwią.

Odpowiedz na/ edytuj Zdrowe mleko - czyżby?