Żeby przyprawy nie traciły smaku

Obserwuj wątek

Odp: Żeby przyprawy nie traciły smaku

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 281
  • Artykuły: 1
junette napisał(a):

Jak gotuję zupę to przyprawy typu ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz granulowany dodaję 10-15 min przed końcem gotowania.
Dlaczego? Już tłumaczę: przyprawy dodane na początku gotowania tracą smak i właściwości, po prostu wygotowują się i ulatują wraz z parą.
Sceptycznie podchodziłam z początku do tej porady (a znam ją ze szkoły) ale postanowiłam wypróbować ugotowałam dwie zupy z identycznym składem. Tyle że w jednej dałam przyprawy jeszcze przed dodaniem warzyw a w drugiej po podaniu warzyw tak 10-15 min przed końcem gotowania. I ku mojemu zaskoczeniu ta porada okazała się prawdą! Polecam wypróbować ten sposób tym którzy dodają przyprawy na początku.

Dziękuję za podpowiedź, zawsze przyprawy dodawałam od razu. Spróbuję Twojej metody!

Odpowiedz na/ edytuj Żeby przyprawy nie traciły smaku