Jak gotuję zupę to przyprawy typu ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz granulowany dodaję 10-15 min przed końcem gotowania.
Dlaczego? Już tłumaczę: przyprawy dodane na początku gotowania tracą smak i właściwości, po prostu wygotowują się i ulatują wraz z parą.
Sceptycznie podchodziłam z początku do tej porady (a znam ją ze szkoły) ale postanowiłam wypróbować ugotowałam dwie zupy z identycznym składem. Tyle że w jednej dałam przyprawy jeszcze przed dodaniem warzyw a w drugiej po podaniu warzyw tak 10-15 min przed końcem gotowania. I ku mojemu zaskoczeniu ta porada okazała się prawdą! Polecam wypróbować ten sposób tym którzy dodają przyprawy na początku.
Dziękuję za podpowiedź, zawsze przyprawy dodawałam od razu. Spróbuję Twojej metody!
Odpowiedz na/ edytuj Żeby przyprawy nie traciły smaku
Żeby przyprawy nie traciły smaku
Obserwuj wątekOdp: Żeby przyprawy nie traciły smaku
Henia
Dziękuję za podpowiedź, zawsze przyprawy dodawałam od razu. Spróbuję Twojej metody!