Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?

Obserwuj wątek

Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?

Babciagramolka
Używam dużo , bardzo dużo .Okresowo odkrywam mało znane smaki i czasem tylko sprawdzam co to jest a czasem zostaje taka nowość na stałe . Tych ogólnie znanych nie wymieniam z innych :
-Tamaryndowiec - mam suszony ( wyglada jak sprasowane suszone śliwki )- kwaśne - dodaję malutki kawałek wszędzie tam gdzie potrzeba kwasowosci ( barszcz, ryba po grecku, kompot ze słodkich owoców )
-Trawa cytrynowa ( susz i marynowana w zalewie ) - do nadawania potrawom smaku cytrynowego .
-Piri-piri mieszanka bardzo ostrych suszonych papryczek rozdrobnionych ( grubość grubo zmielonego pieprzu )- tam gdzie papryka
-Sos Teriyaki- smak śliwkowy z sosem sojowym- cudna przyprawa do wszystkiego co sie wymyśli- ryb, mięsa, drobiu , warzyw
-Herbaty jako przyprawa -napar herbaciany jako składnik marynat, element sosu - robię z jaśminową , lawendową , różaną .
-Suszone dzikie owoce i zioła - głóg , tarnina, jałowiec , dzika śliwka , dzika gruszka , trawa żóbrówka, czosnek niedżwiedzi, pokrzywa , nasturcja - do przyprawiania potraw wg starych smaków - moje przepisy z ,, kurnej chaty "
- Chrzan Wasabi

Reszta potem bo zanudzę
obrazek obrazek obrazek

Odpowiedz na/ edytuj Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?