zsiadle mleko, ser i maslanka

Obserwuj wątek

Odp: zsiadle mleko, ser i maslanka

pacpaw
  • pacpaw

  • Posty: 190
  • Przepisy: 1427
  • Artykuły: 0
Jeśli mówimy o tradycyjnych wyrobach: maślanka jest to "odpad" z produkcji masła. Najprościej mieszankę mleka i śmietany wlać do słoika. Potrząsać (dość długo), aż tłuszcz mleczny się zbije w grudki i utworzy masło. Płyn który pozostanie to maślanka. W zależności od warunków lokalnych i zawartości tłuszczu w składnikach miesza się śmietanę słodką, kwaśną i mleko. Oczywiście jeśli mamy mleko od rolnika najlepiej jakby mleko nie było spuszczane tzn. śmietana nie była spuszczana.
Zsiadłem mleko: zwykłe mleko odstaw w miejsce, gdzie temperatura jest niższa od pokojowej. Nic z tym nie rób. Po kilku/kilkunastu dniach (w zależności od warunków lokalnych) mleko powinno się rozwarstwić. Na górze będzie "galaretkowaty kożuch", na dole płyn coś jak serwatka lub maślanka. My zawsze część płynu odlewaliśmy, a z resztą mieszaliśmy tą "galaretkę". Mamy zsiadłe mleko. Niektórzy lubią tylko tą "galaretkę"

Odpowiedz na/ edytuj zsiadle mleko, ser i maslanka