Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Paczki czy nie pączki?

-Natka-
  • -Natka-

  • Posty: 93
  • Przepisy: 110
  • Artykuły: 34
Babciagramolka napisał(a):

W artykule czytamy o różnych rodzajach pączków pieczonych na świecie ale zawsze są to pączki ( nie zależnie od kształtu ) pieczone w głębokim tłuszczu . Tak więc czy kule z ciasta drożdżowego z nadzieniem z konfitury upieczone w piekarniku to pączki?

A właśnie, że nie wszystkie przytoczone w artykule przepisy mają cokolwiek wspólnego z encyklopedycznym pączkiem. Chyba tylko to, że są smażone na tłuszczu. Idąc od początku:
- Bunuelos - wypiek smażony na proszku do pieczenia a nie na drożdżach
- Gulab Jamun - również nie ma droźdży, ani proszku do pieczenia, ani sodki. Tylko mąka, mleko w proszku i mleko.
- Churros - składniki mąka, olej i cukier - zero drożdży.
- Loukoumades - tutaj są używane drożdże.
- Mandazi - również są używane drożdże.
- Doughnuts - z użyciem drożdży, ale są w kształcie oponki z dziurka w środku.
Abstrahując według artykułu pączkiem jest nazywany każdy wypiek niezależnie od użytych środków spulchniających oraz od uzyskanego kształtu smażony na głębokim tłuszczu.
Ale jakby dobrze poszukać to na pewno znajdą się jeszcze słodkości pieczone bądź z użyciem białego sera, które byłyby charakterystyczne dla równych państw.
Więc moim zdaniem zamiast wprowadzać niepotrzebnie napiętą atmosferę i rozwijać dyskusję co jest definicyjnym pączkiem, co oponką, a co faworkiem, powinniśmy pooglądać cudne wypieki innych użytkowników i pomyśleć co tu przygotować na jutro dla swoich bliskich.

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami