Spróbuj dać jedno jajko mniej, a gęstość ciasta uregulować ilością płynu. Wodą gazowaną możesz spokojnie zastąpić 1/3 mleka. Niektórzy dają mleko z wodą pół na pół, przy czym na początku mleko i część wody, a resztę wody dopiero tuż przed smażeniem.
No i najważniejsze - po wymieszaniu odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, daj mu odpocząć, wtedy nie powinny się łamać.
Powodzenia
Super. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i rady. Wprowadzę te modyfikacje przy najbliższej okazji. Dam znać co z tego wyszło. Żebym tylko nie zapomniał o odstawieniu ciasta
Spróbuj dać jedno jajko mniej, a gęstość ciasta uregulować ilością płynu. Wodą gazowaną możesz spokojnie zastąpić 1/3 mleka. Niektórzy dają mleko z wodą pół na pół, przy czym na początku mleko i część wody, a resztę wody dopiero tuż przed smażeniem.
No i najważniejsze - po wymieszaniu odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, daj mu odpocząć, wtedy nie powinny się łamać.
Powodzenia
Ja mam taki przepis ( w zasadzie to przepis od żony) 300 ml mleka 2 szkl mąki 3 jajka szczypta soli. A może jakbym dodał trochę wody gazowanej? Słyszałem, że można taką dodać. Jeśli tak to ile?
A może dodajesz za dużo mąki w stosunku do reszty składników? Spróbuj dodać trochę więcej mleka i rozpuszczonego masła - powiedzmy łyżkę. Dokładnie wymieszaj i usmaż. Postaraj się też nie dawać za dużo ciasta na patelnię, żeby naleśniki nie były za grube.
Może napis z jak dokładnie je robisz,krok po kroku łącznie z ciastem,bo często w tym tkwi sekret,czekamy na szczegóły z Twoje strony i wtedy doradzimy,podpowiemy.
A możesz podać przepis na te naleśniki? Może uda się go poprawić, bo właśnie w składnikach i ich ilości może tkwić problem. Chyba, że robisz na tzw oko to zerknij proszę na mój przepis na naleśniki. One mi się nie łamią są elastyczne i delikatne. Jak nie znajdziesz daj znać to podeślę Ci link.
Pękające naleśniki
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki
edytaha
Odp: Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki
skuter5
Super. Bardzo Ci dziękuję za pomoc i rady. Wprowadzę te modyfikacje przy najbliższej okazji. Dam znać co z tego wyszło. Żebym tylko nie zapomniał o odstawieniu ciasta
Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki
edytaha
No i najważniejsze - po wymieszaniu odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, daj mu odpocząć, wtedy nie powinny się łamać.
Powodzenia
Odp: Odp: Pękające naleśniki
skuter5
Odp: Pękające naleśniki
ciasteczka
Odp: Pękające naleśniki
WinoToskanii_pl
Odp: Pękające naleśniki
misia5
Pękające naleśniki
skuter5