Hej! Przepis wydaje się całkiem prosty i fajny, szkoda tylko, że nie zamieściłeś lepszego zdjęcia a może Ktoś piecze jeszcze ciasta z owocami i chciałby pokazać, jak wyglądają?
Przepis:
1. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy cukier, jajko i 80g roztopionego, letniego masła. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Blachę (ok 25x36 cm) smarujemy resztą masła i wykładamy na niej ciasto. Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni aż ciasto się zrumieni.
3. Robimy lukier: białka energicznie ucieramy z cukrami i sokiem z cytryny. Polewamy placek robiąc dekoracyjne esy floresy.
placek z śliwakami
Obserwuj wątekOdp: placek z śliwakami
ewela24
placek z śliwakami
mateusz102
- 300g mąki
- 100g masła
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 80g drożdży
- jajko
- 700g śliwek
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 200g cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
Przepis:
1. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy cukier, jajko i 80g roztopionego, letniego masła. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Blachę (ok 25x36 cm) smarujemy resztą masła i wykładamy na niej ciasto. Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni aż ciasto się zrumieni.
3. Robimy lukier: białka energicznie ucieramy z cukrami i sokiem z cytryny. Polewamy placek robiąc dekoracyjne esy floresy.