Dziękuję za dotychczasowe porady .
Oczywiście do lekarzachodzę (choć w "kratkę") i mniej więcej wiem jakie produkty , tylko problem w tym , iż większości z tego nie lubię .
Po pierwsze konsultacja z lekarzem bo anemia wcale nie musi wynikać z niedoborów, moze byc pierwszym objawem powazniejszych chorób. Co do diety to wszystko co zawiera żelazo, kwas foliowy, wit B12.
Ja znam bardzo smaczny sposób, który stosowała swego czasu moja mama. Podobno należy jeść gorzką czekoladę z jogurtem, gdyż ułatwia on przyswajanie żelaza i magnezu. Metoda wydaje się trochę kontrowersyjna ale moja mama zapewnia, że działa
W krótkim czasie to raczej się nie da - trzeba mimo wszystko konsultacji z lekarzem. Ale wspomóc dietą można .Na pewno szpinak ,fasola , wątróbka ( wszelkiego rodzaju )inne podroby , wszelkiego rodzaju warzywa - surowe ( witamina C wspomaga absorpcję żelaza ) .Trzeba pamiętać , ze żelazo z produktów roślinnych wchłania się procentowo gorzej niż z mięsa . W roślinach jest żelazo dwuwartościowe w mięsie trójwartościowe – dla tego często anemia jest wynikiem odchudzania lub diety bezmięsnej .
Doskonale sprawdza się w osłabieniach przy anemii i rekonwalescencji klasyczny mocny bulion z wołowiny i kury ( + żółtko ) - w rosole doskonale rozpuszczają się albuminy .Ryby takie jak halibut ( tłuste ) .
Kawa i herbata powinny być ograniczone bo tanina blokuje żelazo .
Ale najważniejsze – nie leczyć się samemu a po konsultacjach z lekarzem bo czasem nie anemia jest problemem a jej powody – od tego trzeba zacząć – usunąć lub leczyć powód anemii a potem likwidować samą anemię .
Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
Obserwuj wątekOdp: Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
ewela24
Odp: Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
rumsztyk
Odp: Odp: Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
bogda46
A ja lubię kawę i piję kilka filiżanek dziennie.........
A.B.
bogda46
Oczywiście do lekarzachodzę (choć w "kratkę") i mniej więcej wiem jakie produkty , tylko problem w tym , iż większości z tego nie lubię .
caroline1983
Odp: Odp: Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
sebaburz
Babciagramolka
Doskonale sprawdza się w osłabieniach przy anemii i rekonwalescencji klasyczny mocny bulion z wołowiny i kury ( + żółtko ) - w rosole doskonale rozpuszczają się albuminy .Ryby takie jak halibut ( tłuste ) .
Kawa i herbata powinny być ograniczone bo tanina blokuje żelazo .
Ale najważniejsze – nie leczyć się samemu a po konsultacjach z lekarzem bo czasem nie anemia jest problemem a jej powody – od tego trzeba zacząć – usunąć lub leczyć powód anemii a potem likwidować samą anemię .
Podpowiedzcie co najlepsze na anemię
bogda46
Jak w krótkim czasie poprawić poziom krwi ?