Nie dostała się woda do czekolady? Mogła się dostać przypadkiem. Wystarczy naprawdę odrobina wody, by z czekoladą stało się to co widać na Twoim zdjęciu. Powodem może też być zbyt wysoka temperatura wody.
Zagotuj wodę, wyłącz ją i po chwili postaw na garnku miskę z połamaną czekoladą. Czekolada na 100% się rozpuści.
Może to wina czekolady?
Ja topię czekoladę w metalowej misce, ale podobno szklana jest najbardziej odpowiednia. Tylko raz zdarzyło mi się, że moja czekolada wyglądała tak jak Twoja - wydaje mi się, ze ją wtedy przegrzałam.
Teraz robię tak: gotuję wodę w rondelku, odstawiam z palnika i dopiero stawiam na nim miske z czekoladą (tak, żeby nie dotykała) i pozwalam jej się spokojnie stopić. Jakoś zawsze to działa
To już chyba moja setne próba rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, zakończona niepowodzeniem.
Proszę powiedzieć co źle robię, a może złe naczynia.
Do garnuszka wlewam wodę, układam miskę tak aby nie dotykała wody, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu rozpuszczam. Tylko, że u mnie nie rozpuszcza się a robi gęsta papka. Załączam zdjęcie.
Odpowiedz na/ edytuj Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
Obserwuj wątekOdp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
Gastrosklep.pl
Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
glipa22
Odp: Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
misia5
Nie dostała się woda do czekolady? Mogła się dostać przypadkiem. Wystarczy naprawdę odrobina wody, by z czekoladą stało się to co widać na Twoim zdjęciu. Powodem może też być zbyt wysoka temperatura wody.
Zagotuj wodę, wyłącz ją i po chwili postaw na garnku miskę z połamaną czekoladą. Czekolada na 100% się rozpuści.
Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
agabi22
Odp: Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
edytaha
Daj mi adres e-mail na priv, to podeślę Ci zeskanowaną stronę z Wielkiej księgi kucharskiej deserów
Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
agabi22
Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
edytaha
Ja topię czekoladę w metalowej misce, ale podobno szklana jest najbardziej odpowiednia. Tylko raz zdarzyło mi się, że moja czekolada wyglądała tak jak Twoja - wydaje mi się, ze ją wtedy przegrzałam.
Teraz robię tak: gotuję wodę w rondelku, odstawiam z palnika i dopiero stawiam na nim miske z czekoladą (tak, żeby nie dotykała) i pozwalam jej się spokojnie stopić. Jakoś zawsze to działa
Odp: Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
agabi22
Pomocy , czekolada- rozpuszczanie
agabi22
Proszę powiedzieć co źle robię, a może złe naczynia.
Do garnuszka wlewam wodę, układam miskę tak aby nie dotykała wody, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu rozpuszczam. Tylko, że u mnie nie rozpuszcza się a robi gęsta papka. Załączam zdjęcie.