1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.
Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem
Jeszcze tylko informacja że przepis pochodzi ze strony http://zajadamy.blox.pl/2007/12/Zakwas-na-Barszcz.html i już wszystko będzie ok.
1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.
Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem
Jeszcze tylko informacja że przepis pochodzi ze strony http://zajadamy.blox.pl/2007/12/Zakwas-na-Barszcz.html i już wszystko będzie ok.
1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.
Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem
pomóżcie mi jak najszybciej. Dziękuję za pomoc. Mam pytanie jak kisi się barszcz czerwony na Wigilię? znacie jakiś świetny sposób...taki wasz, domowy, tradycyjny
Wrzuć w wyszukiwarkę tu na stronie Zakwas na barszcz czerwony wg Buni ( zaznacz że chcesz szukać w przepisach i kliknij szukaj ) Możesz nie dawać czosnku bo do Wigilijnego barszczu może być bez - bardziej pasuje do uszek czy krokietów.
zmieniono 1 raz (ostatnio 19 gru 2011 18:51 przez Babciagramolka)
pomóżcie mi jak najszybciej. Dziękuję za pomoc. Mam pytanie jak kisi się barszcz czerwony na Wigilię? znacie jakiś świetny sposób...taki wasz, domowy, tradycyjny
Odpowiedz na/ edytuj Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Babciagramolka
Jeszcze tylko informacja że przepis pochodzi ze strony http://zajadamy.blox.pl/2007/12/Zakwas-na-Barszcz.html i już wszystko będzie ok.
Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Robertos
Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem
Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
przejrzyj sobie tutaj
Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
Babciagramolka
Wrzuć w wyszukiwarkę tu na stronie Zakwas na barszcz czerwony wg Buni ( zaznacz że chcesz szukać w przepisach i kliknij szukaj ) Możesz nie dawać czosnku bo do Wigilijnego barszczu może być bez - bardziej pasuje do uszek czy krokietów.
Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?
olmanka