Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

Babciagramolka napisał(a):

Robertos napisał(a):

1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.

Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem


Jeszcze tylko informacja że przepis pochodzi ze strony http://zajadamy.blox.pl/2007/12/Zakwas-na-Barszcz.html i już wszystko będzie ok.



Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

Babciagramolka
Robertos napisał(a):

1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.

Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem


Jeszcze tylko informacja że przepis pochodzi ze strony http://zajadamy.blox.pl/2007/12/Zakwas-na-Barszcz.html i już wszystko będzie ok.

Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

Robertos
  • Robertos

  • Posty: 2
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
1,5 kg buraków ćwikłowych, letnią przegotowaną wodę, sól, czosnek i ew. przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, imbir), gliniany garnek do kiszenia i gaza.

Buraki dokładnie myjemy (można szczoteczką) po czym kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy letnią wodą tak żeby zakryła buraki w całości. Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.
Po przyprawienu albo nie, całość przykrywamy szmatką albo gazą i stawiamy w ciepłym ciemnym miejscu. Po 5-7 dniach zbieramy pianę i całość przecedzamy przez gazę do butelek, które szczelnie korkujemy i odstawiamy do lodówki (mogą stać kilka miesięcy)
Mam nadzieje ze pomoglem

Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

https://gotujmy.pl/buraczany-zakwas,przepisy,94038.html

Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

https://gotujmy.pl/przygotowania-do-swiatecznego-barszczu,przepisy,123699.html

Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

https://gotujmy.pl/zakwas-na-barszcz-czerwony-wg-buni-,przepisy,124281.html

Odp: Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

https://gotujmy.pl/przepisy,barszcze,i582/

przejrzyj sobie tutaj

Odp: Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

Babciagramolka
olmanka napisał(a):

pomóżcie mi jak najszybciej. Dziękuję za pomoc. Mam pytanie jak kisi się barszcz czerwony na Wigilię? znacie jakiś świetny sposób...taki wasz, domowy, tradycyjny


Wrzuć w wyszukiwarkę tu na stronie Zakwas na barszcz czerwony wg Buni ( zaznacz że chcesz szukać w przepisach i kliknij szukaj ) Możesz nie dawać czosnku bo do Wigilijnego barszczu może być bez - bardziej pasuje do uszek czy krokietów.


zmieniono 1 raz (ostatnio 19 gru 2011 18:51 przez Babciagramolka)

Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?

olmanka
  • olmanka

  • Posty: 270
  • Przepisy: 444
  • Artykuły: 5
pomóżcie mi jak najszybciej. Dziękuję za pomoc. Mam pytanie jak kisi się barszcz czerwony na Wigilię? znacie jakiś świetny sposób...taki wasz, domowy, tradycyjny

Odpowiedz na/ edytuj Pomocy! jak zakisić barszcz czerwony?