Nie lubię sody. Mam złe wspomnienia z dzieciństwa. Na samo wspomnienie jest mi niefajnie w ustach. Z tego właśnie powodu unikam jej jak ognia. Jak pojawia się w przepisach zawsze zastępuje ją proszkiem do pieczenia. Innej opcji nie ma
Wypieki z sodą nie są złe tylko trzeba wiedzieć ile jej dodać. Jak to zwykle bywa człowiek uczy się na błędach. Jak w przepisie masz podane czubata łyżeczka np. na 400 g mąki to od razu powinno się zaświecić światełko, że taka ilość sody to zdecydowanie za dużo. Możesz oczywiście się dostosować i dodać tyle ile podano, ale możesz też zmniejszyć ilość. Możesz też zamienić sodę na proszek jednak i w jego przypadku ilość ma znaczenie, bo jak dasz go za dużo to też będzie wyczuwalny. Oba te środki to spulchniacze więc ich właściwości są podobne
Spokojnie możesz zamienić sodę proszkiem do pieczenia. Wyczuwasz sodę bo prawdopodobnie dodajesz jej za dużo. W niektórych przepisach spotkałam się z ilością 2 łyżeczek sody oczyszczonej na 300 g mąki, a to moim zdaniem zdecydowanie za dużo. Ja daję 1/3 łyżeczki. Ciastka zyskują na kruchości i nie czuć sody.
Nie lubię smaku przesadzonej sody (gdy za dużo sypnie mi się do ciasteczek). Pytanie czy zamiast niej mogę dowolnie używać proszku do pieczenia? Jedyny wartościowy artykuł, jaki znalazłam na ten temat jest tu: .... ( usunięte przez moderatora) ale wciąż mam wątpliwości
Proszek czy soda?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Proszek czy soda?
skuter5
Odp: Odp: Odp: Proszek czy soda?
mocsłodkości
Odp: Odp: Proszek czy soda?
misia5
Odp: Proszek czy soda?
ciasteczka
Proszek czy soda?
elfka8494