ja dodaję do smaku,tak ok.0,5 kg na kg.owoców,czasami sypnę też troszkę kwasku cytrynowego pod koniec,nie zagęszczam sztuczniegdy jest dużo soku zbieram i przelewam w butelki,zamykam i mam dwa w jednym i sok i dżemik
Witam serdecznie.Ja robię konfiturę z truskawek, ale zawsze dodaję cukru tyle by konfitura była słodka, ale nie bardzo,to zależy od ilości truskawek.Truskawki długo się smaży, na małym ogniu.Gęstą konfiturę nakładam do wyparzonych, suchych słoiczków,kraj słoika dobrze wycieram i zakręcam słoiki.Słoiki jeszcze wstawiam do wody i zagotowuję by być pewną, że się nie będą psuć.Pozdrawiam basia4ab
Ilość cukru zależy od rodzaju owocu(słodkość itp), czym słodszy owoc to oczywiste, że dodamy mniej cukru. Zależy też od indywidualności ktoś lubi słodsze ktoś mniej słodsze, więc słodzić należy według własne uznania. Smacznych konfitur życzę,
Pozdrawiam fajnachata_pl
Taka ilość cukru wg mnie jest zdecydowanie za duża, ale to moje zdanie ja bym raczej liczyła około 700-800g cukru na 1kg owoców. Przy czym to zależy tak jak napisałam wcześniej od tego jak słodkie są owoce i jak słodki dżem lubimy
No tak, ale cukru tyle ile owoców? (wagowo?) ajk dam 3kg truskawek to wsypać 3 kilo cukru? Nie chcę oczywiście przesłodzić, ale chcę aby wyszedł tak klasycznie, smacznie, żeby nie był też kwaśny bo moje truskawki z ogrodu nie są jakoś szczególnie słodkie.
Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce i jak słodkie lubimy przetwory. Podanie dokładnych proporcji będzie bardzo trudne, bo każdy owoc jest inny. Czasem trafi się na mało słodkie truskawki i cukru trzeba dać znacznie więcej niż w przypadku truskawek bardzo słodkich. Ja osobiście nigdy nie ważę cukru, który daję do dżemu. Sypię go na "oko", ale stopniowo, żeby nie przesadzić.
Witam
Ja robię dżem z truskawek i cukru bez żelfixu
A cukru zależy ile truskawek po prostu kwestia smaku
Mój po prostu jest słodki dość cukru i gotuję na wolnym ogniu,aż sam zgęstnieje długo to trwa ,ale bez żelu.
Cześć,
może poradzicie mi ile cukru powinienem dać do truskawek, żeby zrobić dobrą konfiturę, tak bez cukrów żelujących z torebki - po prostu owoce i cukier.
W internecie widziałem różne szkoły robienia dżemów, ale może poradzicie mi z własnego doświadczenia jak to będzie najlepiej?
Przetwory z truskawek
Obserwuj wątekOdp: Przetwory z truskawek
A.B.
Odp: Przetwory z truskawek
basia4ab
Odp: Przetwory z truskawek
Pozdrawiam fajnachata_pl
Odp: Przetwory z truskawek
Bahus
Odp: Odp: Przetwory z truskawek
misia5
Odp: Przetwory z truskawek
Czesiu
Odp: Przetwory z truskawek
misia5
Odp: Przetwory z truskawek
maagda
Ja robię dżem z truskawek i cukru bez żelfixu
A cukru zależy ile truskawek po prostu kwestia smaku
Mój po prostu jest słodki dość cukru i gotuję na wolnym ogniu,aż sam zgęstnieje długo to trwa ,ale bez żelu.
Przetwory z truskawek
Czesiu
może poradzicie mi ile cukru powinienem dać do truskawek, żeby zrobić dobrą konfiturę, tak bez cukrów żelujących z torebki - po prostu owoce i cukier.
W internecie widziałem różne szkoły robienia dżemów, ale może poradzicie mi z własnego doświadczenia jak to będzie najlepiej?