U nas na szczęście nikt nie musi rezygnować z mąki pszennej. Raz piekłam bułeczki z mąki kukurydzianej i to był mój pierwszy i ostatni raz z takimi bułeczkami. To był koszmar. Rozsypywały się. Może ja zrobiłam coś źle, ale ich się nie dało jeść. Może jeszcze kiedyś je zrobię, ale na pewno dodam do nich mąkę pszenną.
Ja na szczęście nie muszę unikać glutenu W ogóle to polecam czytanie składu przed zakupem. Ja staram się wybierać produkty, które maja jak najkrótszy skład. Teraz na rynku dodają E niemal do wszystkiego, nawet do mąki! Polecam małe, regionalne firmy, bo one stawiają na jakość. Przykładowo młyn Szadek z woj. łódzkiego - bardzo fajne produkty.
Jest wiele przepisów na wypieki bez pszenicy. Jeśli chce całkowicie zrezygnować z glutenu, polecam przygotować chleb z mąk bezglutenowych czyli np. z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej ja ze wszystkich wypieków bez glutenu uwielbiam bezglutenowe bułeczki kukurydziane.
Hej, mój narzeczony nie trawi pszenicy i musi zrezygnować z dań, które mają w sobie właśnie to zboże. Czy Ktoś z Was robił kiedyś chleb bez pszenicy? Macie jakiś sprawdzony przepis? A może polecicie jakieś ciekawe dania?
pszenica
Obserwuj wątekOdp: pszenica
misia5
Odp: pszenica
nancy00
Odp: pszenica
slodkieniebo
pszenica
ewela24