Dobrze wiedzieć, że nie trzeba obierać rabarbaru Zawsze go obierałem i miałem cały zielony, a teraz będzie miał śliczny czerwony kolor. Co ja bym bez was zrobił
Ja obieram tylko "stary" rabarbar. Łatwo rozpoznać go bo ma takie długie włókna które po odcięciu końcówek odstają i się ciągną. Jeśli mam młody rabarbar taki, który np. zerwę w ogrodzie, albo dostanę od mamy to nie obieram. Zostawiam go dal ślicznego koloru. Warto wiedzieć, że im bardziej czerwony rabarbar tym jest słodszy
Jeśli uda się się dostać młody rabarbar, który nie ma twardych włókien to nie musisz go obierać - tak przynajmniej twierdzi internet. Ja przy pieczeniu ciast i muffinek zawsze obieram tą roślinę. Chyba że "upoluję" jakieś zupełnie młode pędy to wtedy się zobaczy Może ich nie obiorę
Też zauważyłam, że w wielu programach( jednak tylko zagranicznych) kucharze czy też cukiernicy nie obierają rabarbaru gdy pieką np. z nim ciasto. Też bym tak chciała, ale jakoś nie potrafię Mój mózg zakodował informację, że tą roślinę przed pieczeniem lub gotowaniem należy obrać z cienkiej skórki i odciąć liście. Nie potrafię inaczej. Tak więc ja zawsze obieram rabarbar i wątpię bym przestała to robić
Chcę upiec ciasto z rabarbarem. Do tej pory zawsze go obierałem, ale zauważyłem w TV, że kucharz bez obierania, kroi rabarbar i układa na cieście i piecze ciasto. Wy obieracie tą roślinę przed pieczeniem czy może odcinacie tylko oba końce, myjecie, kroicie i układacie na cieście?
Rabarbar obieranie
Obserwuj wątekOdp: Rabarbar obieranie
skuter5
Odp: Rabarbar obieranie
mocsłodkości
Odp: Rabarbar obieranie
misia5
Odp: Rabarbar obieranie
ciasteczka
Rabarbar obieranie
skuter5