W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Po zatwierdzeniu zgłoszenia Twój opis zostanie przekazany do Redakcji serwisu.
Dziękujemy za wszelkie zgłoszenia.
Roladki z jaj i sałaty
Obserwuj wątekOdp: Roladki z jaj i sałaty
Babciagramolka
Roladki z jaj i sałaty
Marek19660923
4 jaja ugotowane na twardo
10 dag osrtego żółtego sera
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki kiełków sojowych
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 12-proc.
8 - 10 liści sałaty
pęczek rzodkiewek
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jaja obrać i drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce o oczkach średniej wielkości.
Kilka umytych rzodkiewek pokroić w ćwierćplasterki.
Pestki słonecznika uprażyć na patelni.
Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody i gotować minutę, odcedzić i posiekać.
Majonez starannie wymieszać ze śmietaną, przypraić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Jaja, ser, pestki, kiełki i rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego.
Wszystko starannie wymieszać.
Nałożyć farsz na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je.
Ułożyć roladki na półmisku, ozdobić resztą sosu i rzodkiewkami.
Ochłodzić w lodówce.
Podawać z tostami lub razowym pieczywem.
http://przepisykulinarnebiz.pl/