A ja słyszałam o tym, że nie powinno się mówić smacznego przy stole. Może właśnie w takich oficjanych sytuacjach tego lepiej nie robić , jak np. na jakimś wystawnym przyjęciu .
Cześć! Czy to prawda, że przed tym, zanim zacznie się jeść, nie można mówić smacznego? A po posiłku "dziękuję"? Przeczytałam gdzieś, że nie powinno się także mówić do kogoś "na zdrowie", gdy kichnie...czy ktoś z Was też o tym słyszał? Co o tym myślicie?
Ja mówię zawsze. Nie słyszałam takiej opinii, żeby to było coś złego i niekulturalnego.
Cześć! Czy to prawda, że przed tym, zanim zacznie się jeść, nie można mówić smacznego? A po posiłku "dziękuję"? Przeczytałam gdzieś, że nie powinno się także mówić do kogoś "na zdrowie", gdy kichnie...czy ktoś z Was też o tym słyszał? Co o tym myślicie?
Ja mówię. Nauczyli mnie tego rodzice i tego ja uczę moje dzieci
Naczytałam się o savoir vivre i też się zdziwiłam jak zobaczyłam, że nie powinno się tak mówić. Mnie rodzice od małego uczyli, że jak wszyscy zasiadają do stołu to smacznego, a po skończonym posiłku, jak się odchodzi od stołu to 'dziękuję'. Może według ogólnych zasad to jest niewskazane, ale na pewno jeśli chodzi o kulturę to jak najbardziej powinno się mówić jeszcze nikt mnie nie ochrzanił, że nie powinnam mówić
"smacznego" i "na zdrowie"
Obserwuj wątekOdp: "smacznego" i "na zdrowie"
jadzka30
https://drzeweczkaa.sklepna5.pl/
Odp: "smacznego" i "na zdrowie"
mocsłodkości
Ja mówię zawsze. Nie słyszałam takiej opinii, żeby to było coś złego i niekulturalnego.
ciasteczka
Ja mówię. Nauczyli mnie tego rodzice i tego ja uczę moje dzieci
Odp: Odp: "smacznego" i "na zdrowie"
AntoTosia
misia5
kalarepka
esteraff
Tak, to prawda.
Nie wypada w sytuacjach oficjalnych mówić "na zdrowie", ani też "smacznego".
"smacznego" i "na zdrowie"
ewela24