Nic złego się nie dzieje,można śmiało posypać przyprawami przed smażeniem,wiem bo sama próbowałam. Tutaj ważny jest czas,stek powinien być dobrze przypieczony,ale nie za mocno bo inaczej traci smak.
jesli chodzi o przyprawy - to nacieram mięsko tylko solą i pieprzem .
DO tego robie masło ziołowe - kawałek masła z dodatkiem przypraw, ziół mieszam i kawałeczek kładę na usmażony stek.
przyprawy przed smażeniem? szczególnie chodzi o sól. czy mięso nie dębieje?
Dziękuję Wam bardzo za dobre rady! Na pewno gdy wezmę się już za robienie tych steków postaram się połączyć jakoś wszystkie Wasze wskazówki
Jeszcze raz wielkie dzięki
jesli chodzi o przyprawy - to nacieram mięsko tylko solą i pieprzem .
DO tego robie masło ziołowe - kawałek masła z dodatkiem przypraw, ziół mieszam i kawałeczek kładę na usmażony stek.
robie stek najczescien z rostbefu .
Faktycznie dobrze jest, zeby mięso poleżano ze dwa dni w lodówce i skruszało. Mięso powinno osiągnąc temp. pokojową przed smażeniem. Więc należy je wyjąć z lodóki zgodiznę przed smażeniem. Inaczej będzie spalone na zewnątrz i surowe w środku.
na steki kroje najczęściej mięso o grubości około 4 cm.
Na patelni grilowej smaze bez tłuszczu. Mierzę temperatue mięsa w środku, aby wiedzieć jakie jest, I z mojej ściągi:
-krwisty - temp. w środku to okolo 45 stopni
-średnio wysmażony - okolo 55 65 stopni w środku\-
-mocno wysmażony - powyżej 75 stopni w środku
ad 1) mięso wołowe długodojrzewające . Z reguły pakowane jest w próżniowych opakowaniach już pokrojone w plastry. Mięso takie jest już skruszałe dzięki czemu steki nie będą gumowe. Jeśli kupisz wołowinę w sklepie z reguły dobrze jest, aby z dzień lub dwa poleżała w lodówce i "doszła". Uważać tylko trzeba, aby w międzyczasie nam się nie zepsuła.
ad 2) smażyć na sucho na patelni grillowej, na maśle, na oliwie, na oleju, na mieszance oleju z masłem(osobiście nie mieszam). Smażyć możesz dowolnie. Ja preferuję na sucho lub na minimalnej ilości oleju. A kawałeczek masła możesz położyć na gorącym, usmażonym steku wtedy też się rozpuści.
ad3) ogólnie smaży się na mocno rozgrzanej patelni kilka minut. Tutaj tak naprawdę czas smażenia wybiera każdy w zależności jakie steki lubi. Można zacząć np. od 6 minut na każdą ze stron. Zobacz jaki stek Ci wyjdzie i potem w zależności od upodobań czas albo zwiększ albo zmniejsz.
ad4) ja steków jako taka nie marynuję. Przyprawiam, ewentualnie czekam kilka(kilkanaście) minut i smażę. Ogólnie stek lubi czosnek, rozmaryn, tymianek, cząber. Sugeruję dodać 1 góra 2 przyprawy na raz , aby nie przełamać smaku mięsa. Warto też usmażony stek podać z "sosem" np. blue cheese lub whisky
zmieniono 1 raz (ostatnio 21 kwi 2013 13:47 przez pacpaw)
Ja nie robię steków ale tu są fajne przepisy na steki:
https://gotujmy.pl/stek-rozmarynowy-nacierany-czosnkiem,przepisy,152548.html
https://gotujmy.pl/prawdziwy-stek-dla-prawdziwego-faceta-,przepisy,169551.html
https://gotujmy.pl/stek-z-aromatycznymi-pomidorkami-,przepisy,174850.html
https://gotujmy.pl/stek-z-grilla,przepisy,65321.html
Sluchajcie jestem kompletnie zielona w tym temacie czy znajdzie się jakiś znawca chętny do pomocy?
Jakie mieso najlepiej kupic?
Na czym smazyc (slyszalam ze na maśle/ oleju/ oleju z odrobina masla) ?
Jaki jest czas smażenia?
Jakie przyprawy w marynacie najbardziej pasuja?
I czy wiecie może jak zrobić stek taki jak można czasami zamowic w restauracjach- "oklejony" przyprawami?
Pozdrawiam
Stek
Obserwuj wątekOdp: Stek
GoldenFruit_pl
Odp: Odp: Odp: Odp: Stek
LauraPalmer
przyprawy przed smażeniem? szczególnie chodzi o sól. czy mięso nie dębieje?
Odp: Stek
Kasiowa
Jeszcze raz wielkie dzięki
Odp: Odp: Odp: Stek
Kocham_cukerky
DO tego robie masło ziołowe - kawałek masła z dodatkiem przypraw, ziół mieszam i kawałeczek kładę na usmażony stek.
Odp: Odp: Stek
Kocham_cukerky
Faktycznie dobrze jest, zeby mięso poleżano ze dwa dni w lodówce i skruszało. Mięso powinno osiągnąc temp. pokojową przed smażeniem. Więc należy je wyjąć z lodóki zgodiznę przed smażeniem. Inaczej będzie spalone na zewnątrz i surowe w środku.
na steki kroje najczęściej mięso o grubości około 4 cm.
Na patelni grilowej smaze bez tłuszczu. Mierzę temperatue mięsa w środku, aby wiedzieć jakie jest, I z mojej ściągi:
-krwisty - temp. w środku to okolo 45 stopni
-średnio wysmażony - okolo 55 65 stopni w środku\-
-mocno wysmażony - powyżej 75 stopni w środku
Odp: Stek
pacpaw
ad 2) smażyć na sucho na patelni grillowej, na maśle, na oliwie, na oleju, na mieszance oleju z masłem(osobiście nie mieszam). Smażyć możesz dowolnie. Ja preferuję na sucho lub na minimalnej ilości oleju. A kawałeczek masła możesz położyć na gorącym, usmażonym steku wtedy też się rozpuści.
ad3) ogólnie smaży się na mocno rozgrzanej patelni kilka minut. Tutaj tak naprawdę czas smażenia wybiera każdy w zależności jakie steki lubi. Można zacząć np. od 6 minut na każdą ze stron. Zobacz jaki stek Ci wyjdzie i potem w zależności od upodobań czas albo zwiększ albo zmniejsz.
ad4) ja steków jako taka nie marynuję. Przyprawiam, ewentualnie czekam kilka(kilkanaście) minut i smażę. Ogólnie stek lubi czosnek, rozmaryn, tymianek, cząber. Sugeruję dodać 1 góra 2 przyprawy na raz , aby nie przełamać smaku mięsa. Warto też usmażony stek podać z "sosem" np. blue cheese lub whisky
Odp: Stek
julcia12437
https://gotujmy.pl/stek-rozmarynowy-nacierany-czosnkiem,przepisy,152548.html
https://gotujmy.pl/prawdziwy-stek-dla-prawdziwego-faceta-,przepisy,169551.html
https://gotujmy.pl/stek-z-aromatycznymi-pomidorkami-,przepisy,174850.html
https://gotujmy.pl/stek-z-grilla,przepisy,65321.html
Stek
Kasiowa
Jakie mieso najlepiej kupic?
Na czym smazyc (slyszalam ze na maśle/ oleju/ oleju z odrobina masla) ?
Jaki jest czas smażenia?
Jakie przyprawy w marynacie najbardziej pasuja?
I czy wiecie może jak zrobić stek taki jak można czasami zamowic w restauracjach- "oklejony" przyprawami?
Pozdrawiam