Ja to hiszpanię kocham nie tylko od święta. Dla mnie bogactwo tamtejszych potraw to nieoceniona uczta dla zmysłów. Moim zdaniem trzeba się pochylić nad tą kuchnią niżej, bo naprawdę jest w czym smakować. Szukam przepisów często w necie, więc może też mi jakoś pomożecie? Odkryłam dużo na stronie sklepu Ultra Comida, gdzie też kupuję przyprawy.
Delikatny mus z ogórka i awokado podawany zazwyczaj w Hiszpanii w święta Bożego Narodzenia
Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado, pół ogórka, sok z połówki cytryny, pół szklanki warzywnego bulionu , 2 łyżeczki oliwy z oliwek (najlepiej Extra Virgin - Bulerias), kilka kropel sosu tabasko, łyżka posiekanego koperku, czarne oliwki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco. Przełożyć do miseczek, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami - polecam szczególnie oliwki Stovitu marki Bulerias (wysoka jakość, sprowadzane z Sewilli, która jest "stolicą" oliwek)Schłodzić i podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Szukam przepisu na tradycyjną hiszpańską potrawę świąteczną, może ktoś posiada? Chciałabym żeby to było coś prostego, najlepiej jakieś tradycyjne ciasto lub coś co mogę łatwo przetransportować i nie będzie wymagało dodatkowego podgrzewania...
Świąteczna potrawa hiszpańska
Obserwuj wątekOdp: Świąteczna potrawa hiszpańska
anna_rok
Odp: Świąteczna potrawa hiszpańska
ewela24
Odp: Odp: Świąteczna potrawa hiszpańska
Matylda Mała
Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado, pół ogórka, sok z połówki cytryny, pół szklanki warzywnego bulionu , 2 łyżeczki oliwy z oliwek (najlepiej Extra Virgin - Bulerias), kilka kropel sosu tabasko, łyżka posiekanego koperku, czarne oliwki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Awokado obrać (najlepiej przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ). Do rozdrobnionego łyżką lub widelcem miąższu dodać drobno pokrojonego ogórka. Wlać sok z cytryny, bulion, oliwę i wszystko razem zmiksować, aż powstanie gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco. Przełożyć do miseczek, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami - polecam szczególnie oliwki Stovitu marki Bulerias (wysoka jakość, sprowadzane z Sewilli, która jest "stolicą" oliwek)Schłodzić i podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Odp: Świąteczna potrawa hiszpańska
kołczu
Zawsze możesz przejrzeć kategorię kuchni hiszpańskiej i może coś Ci się rzuci w oczy i spodoba https://gotujmy.pl/przepisy,kuchnia-hiszpanska,i590/
Może ktoś był w Hiszpanii w święta i pomoże? Trzymam kciuki
Świąteczna potrawa hiszpańska
essenceoflife