tak o maśle

Obserwuj wątek

Odp: tak o maśle

darek112
  • darek112

  • Posty: 131
  • Przepisy: 172
  • Artykuły: 0

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: tak o maśle

cremebrule
  • cremebrule

  • Posty: 1197
  • Przepisy: 29
  • Artykuły: 0
chef napisał(a):

cremebrule napisał(a):

no a ta woda i bialko to to mleko moje...

niestety nie bo mleko to woda+białko+tłuszcz (patrz nasze sklarowane masło)



no tak tak, tylko czy my tu konferencje naukowa prowadzimy czy zwykla rozmowe, chodzilo mi o to, ze w mojej prostej wypowiedzi na poczatku zamiast wyliczac naukowo, co mamy oddzielic napisalam ze mleko, zreszta co to ma za znaczenie jak i tak sie tego pozbywamy, pytanie bylo po co to robimy... :p

Odp: tak o maśle

mediana
  • mediana

  • Posty: 429
  • Przepisy: 3
  • Artykuły: 0
jak się robi własne to zależy czym się krowy karmi jak się daje lucernę z koniczyną i marchewką to jest barwa z naturalnych karotenoidów. A z fabrycznymi to też niezłe cyrki wychodzą kiedyś na fermie jak wprowadzali nowe to nioską sypnęli za dużo i jajka były czerwone

Odp: tak o maśle

Creator
  • Creator

  • Posty: 71
  • Przepisy: 11
  • Artykuły: 0
no i jeszce formy trans kwasow tluszczowych ok 20% a wogole to maslo prawdziwe ma kolor bialy, jednakże fabrycznie dodaje się karoteny do masła aby sztucznie je barwić...

Odp: Odp: Odp: Odp: tak o maśle

chef
  • chef

  • Posty: 406
  • Przepisy: 16
  • Artykuły: 0
cremebrule napisał(a):

no a ta woda i bialko to to mleko moje...

niestety nie bo mleko to woda+białko+tłuszcz (patrz nasze sklarowane masło)

Odp: Odp: Odp: tak o maśle

cremebrule
  • cremebrule

  • Posty: 1197
  • Przepisy: 29
  • Artykuły: 0
no a ta woda i bialko to to mleko moje...

Odp: Odp: tak o maśle

chef
  • chef

  • Posty: 406
  • Przepisy: 16
  • Artykuły: 0
hmm... nieźle ... masło jest emulsją z której w trakcie klarowania odziela się tłuszcz od WODY I BIAŁKA ... co do temperatury zgadzam się całkowicie

Odp: tak o maśle

cremebrule
  • cremebrule

  • Posty: 1197
  • Przepisy: 29
  • Artykuły: 0
wiemy, zeby pozbyc sie czasteczek mleka, ktore sie przypalaja jak smazymy na masle, wtedy mozna uzyskac wyzsza temperature...

tak o maśle

chef
  • chef

  • Posty: 406
  • Przepisy: 16
  • Artykuły: 0
czy wiecie po co klaruje się masło ... PYTANIE RETORYCZNE ... ja wiem tylko ciekaw jestem kto wie jeszcze

Odpowiedz na/ edytuj tak o maśle