Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?

Obserwuj wątek

Odp: Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
hej! 17 lat to strasznie długo, przetwory mogą stać długo, ale w tym wypadku nie wiem. Najlepiej otworzyć jeden słoik i sprawdzić

Odp: Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?

Gastrosklep.pl
Takie przetwory mogą stać po kilka lat o ile są odpowiednio przechowywane oraz szczelnie zamknięte,ale nie wiem czy w tym przypadku 17 lat to nie za długo.. a jak smakują?

Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?

Piotr gotuje
Witajcie,

Porządkując piwnicę mieszkania po babci odkryłem szafę pełną (ok. 100 słoików) przetworów. Głównie powideł, z aronii, maliny, mirabelek, parę soków wszytsko z 97-2000 roku.

Słoiki Wyglądają zamknięte hermetycznie. Otworzyłem dżem i powidła co wymagało lekkiego podważenia pokrywki słoika nożem i odessania. Zapach - normalny - owocowy. Nie smakowałem.

Czy to się nadaje do spożycia?
Jak długa jest przydatność do spożycia takich przetworów?

Wszystkiego dobrego
Piotr

Odpowiedz na/ edytuj Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?