Takie przetwory mogą stać po kilka lat o ile są odpowiednio przechowywane oraz szczelnie zamknięte,ale nie wiem czy w tym przypadku 17 lat to nie za długo.. a jak smakują?
Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?
Porządkując piwnicę mieszkania po babci odkryłem szafę pełną (ok. 100 słoików) przetworów. Głównie powideł, z aronii, maliny, mirabelek, parę soków wszytsko z 97-2000 roku.
Słoiki Wyglądają zamknięte hermetycznie. Otworzyłem dżem i powidła co wymagało lekkiego podważenia pokrywki słoika nożem i odessania. Zapach - normalny - owocowy. Nie smakowałem.
Czy to się nadaje do spożycia?
Jak długa jest przydatność do spożycia takich przetworów?
Wszystkiego dobrego
Piotr
Odpowiedz na/ edytuj Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?
Obserwuj wątekOdp: Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?
ewela24
Odp: Trwałość przetworów domowych z odkrytej spiżarni babci w piwnicy ?
Gastrosklep.pl
Piotr gotuje
Porządkując piwnicę mieszkania po babci odkryłem szafę pełną (ok. 100 słoików) przetworów. Głównie powideł, z aronii, maliny, mirabelek, parę soków wszytsko z 97-2000 roku.
Słoiki Wyglądają zamknięte hermetycznie. Otworzyłem dżem i powidła co wymagało lekkiego podważenia pokrywki słoika nożem i odessania. Zapach - normalny - owocowy. Nie smakowałem.
Czy to się nadaje do spożycia?
Jak długa jest przydatność do spożycia takich przetworów?
Wszystkiego dobrego
Piotr