Ja również mam pytanie odnośnie weków. Zrobiłam wczoraj ogórki w musztardzie, jeden słoik przecieka przy zakrętce a drugi nie miał wklęsłej pokrywki tylko wypukłą. Co mogę z nimi zrobić? Mogę je przełożyć do innych słoików i zapasteryzować jeszcze raz?
Ja również mam pytanie odnośnie weków. Zrobiłam wczoraj ogórki w musztardzie, jeden słoik przecieka przy zakrętce a drugi nie miał wklęsłej pokrywki tylko wypukłą. Co mogę z nimi zrobić? Mogę je przełożyć do innych słoików i zapasteryzować jeszcze raz?
myślę,że możesz je zapasteryzować raz jeszcze zmieniając słoiki i nakrętki ewentualnie dobrze zakręcając nakrętki...ale pamiętaj że te przetwory mogą być bardziej miękkie...a może po postu włożyc je do lodówki i w najbliższym czasie skonsumować....
zmieniono 2 razy (ostatnio 11 sie 2011 20:47 przez piorko23)
Pod warunkiem, że w słoikach jest wrzący płyn, np. w postaci marynaty, odwracamy by dobrze zassała sie zakrętka i można było zawartość długo przechowyać.
Weki - do góry dnem?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Weki - do góry dnem?
Sardynka
Oczywiscie ze mozna kolejny raz taki ruch wykonac
Odp: Weki - do góry dnem?
Sardynka
Odp: Odp: Weki - do góry dnem?
misia14
myślę,że możesz je zapasteryzować raz jeszcze zmieniając słoiki i nakrętki ewentualnie dobrze zakręcając nakrętki...ale pamiętaj że te przetwory mogą być bardziej miękkie...a może po postu włożyc je do lodówki i w najbliższym czasie skonsumować....
piorko23
anemon
caroline1983
p.jola1
Weki - do góry dnem?
Darth Vader
Mam takie pytanie do Was - może dla niektórych oczywiste. Po co odwracamy słoiki z kompotami, dżemami i jakimikolwiek przetworami?