Wokół smażonej piersi z kaczki

Obserwuj wątek

Wokół smażonej piersi z kaczki

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Nie robiłem do tej pory kaczuchy, chociaż uwielbiam to mięso. Jutro robimy z moją druga połową kolację dla znajomych i kaczkę właśnie chcę podać. Mięso już zamówione, odwrotu nie ma

Co by jednak nie zaliczyć wtopy wczoraj przeprowadziłem test. Kupiłem małą pierś, przejrzałem kilka książek i zdecydowałem się na sposób Gordona z jednej z nich:

Pierś sucha, skóra nacięta, pieprz, sól, zimna patelnia, mały ogień i jedziemy - pierś hop na patelnię. Ok. 12 minut na skórzej stronie, podkręcam ogień, żeby skórka była chrupiąca (była, oj była!), przewracam na drugą stronę i ok. 3 minuty. Potem patelnia do piekarnika nagrzanego do 190*C, żeby pierś doszła w środku.

Kilka minut, wyjmuję, pierś odpoczywa kolejne kila minut.

Dla mnie wyszło ok. Jeśli bym dostał taki kawałek mięsa w restauracji byłbym zadowolony, ale że to był mój pierwszy raz to ta pierś nie daje mi spokoju - jak Wy przyrządzacie to szlachetne mięso? Bardzo proszę o poradę

Odpowiedz na/ edytuj Wokół smażonej piersi z kaczki