Hej! Pokrojenie i ubicie wołowiny jest ok, możesz też z rozbitej wołowiny przygotować zrazy (kroisz ją tedy na nieco większe kawałki). przepis znajdziesz na gotujmy.pl
Jeśli chodzi o dobrą wołowinkę (najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, ja na przykład zaopatruję się w mięsko z ubojni Cezan z Raciąża) to robijanie jej na cieknie plasterki jest dobrym wyjściem i koniecznie trzeba pamietać, zeby nie solić wołowiny! Można posypać pieprzem, ale solimy dopiero na końcu!
Wołowiny na szybko nie zrobisz nie mówię o stekach. Jeśli chcesz żeby szybciej była miękka np bitki w sosie lub coś w rodzaju gulaszu , pokrój ja w plastry i porządnie rozbij . To spowoduje ze rozerwiesz białko i szybciej na patelni miękka będzie . A najlepiej kup sobie porządny garnek szybkowar lub parowar . Ja jak spieszę się wyciągam swojego philipiaka i obiad pyszniutki w parę chwil jest.
Hej
Ostatnio pierwszy raz zdecydowałem się zrobić wołowinę miałem mięso z łopatki.Czytałem sporo przepisów z których większość wymagała olbrzymiej ilości czasu, duszenia się mięsa z warzywami i winem.Ponieważ musiałem coś wszamać na szybko zdecydowałem się na sposób chiński jednak na patelni ponieważ nie mam woka.Niestety wyszła niejadalna, twarda jak podeszwa od buta .Może znacie jakieś fajne przepisy na to mięsko ?
Odpowiedz na/ edytuj wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
Obserwuj wątekOdp: wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
ewela24
Odp: wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
zuzankooowa
Odp: wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
elik
wołowina jak zrobić żeby była jadalna? :)
legwan8
Ostatnio pierwszy raz zdecydowałem się zrobić wołowinę miałem mięso z łopatki.Czytałem sporo przepisów z których większość wymagała olbrzymiej ilości czasu, duszenia się mięsa z warzywami i winem.Ponieważ musiałem coś wszamać na szybko zdecydowałem się na sposób chiński jednak na patelni ponieważ nie mam woka.Niestety wyszła niejadalna, twarda jak podeszwa od buta .Może znacie jakieś fajne przepisy na to mięsko ?