Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim.
Grzegorz Łapanowski - jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Swoje umiejętności zdobywał m.in. w Akademii Kurta Schellera, pracował m.in. w „The Sanctuary” w Brighton i „Amber Room” w Klubie Polskiej Rady Biznesu. Na co dzień Grzegorz prowadzi program kulinarny w Kuchnia.tv pod tytułem „Ł’apetyt” oraz od kilku lat gotuje w „D...zień Dobry TVN”. Wydał właśnie autorską książkę kulinarną „Smakuje”, która zbiera bardzo pochlebne recenzje. Fascynują go i inspirują podróże kulinarne, dzięki którym zwiedził już prawie całą Europę i Azję.
2 grudnia, piątek________________________
– warsztaty dla kucharzy godz.130 – 180.
Nasz gość, podzieli się swoimi doświadczeniami i przybliży uczestnikom warsztatów smaki, produkty oraz składniki, które dawniej były bardzo znane, a dzisiaj pozostają nieco zapomniane.
Grzegorz opowie o trendzie szukania w naszej tradycji kulinarnej smaków, które odkrywa się na nowo i dla których szuka się nowoczesnych zestawień. Spróbuje także wywołać dyskusję na temat wielkopolskich tradycji kulinarnych, przepisów i zreinterpretować je w autorski sposób.
Zapraszamy serdeczne wszystkich, którzy chcieliby poznać lub przypomnieć sobie, jak smakuje m. in. słonecznik bulwiasty, dereń, skorzonera, do czego pasuje pęczak, amarantus czy ziemniak truflowy.
Szczegóły akademia@spot.poznan.pl
3 grudnia, sobota________________________
- godz. 9:30–11:30 Grzegorz Łapanowski będzie podpisywał swoje książki na Zielonym Bazarze (więcej informacji www.zielonybazar.com)
- godz. 12:30–140 warsztaty dla dzieci wraz z rodzicami szczegóły i
zapisy:ksiegareka@ksiegareka.com
-godz. 15:30–17:30 warsztaty dla amatorów - Zioła w zaskakujących połączeniach smakowych
szczegóły i zapisy: warsztaty@spot.poznan.pl
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Dlatego warto się szarpnąć na takie warsztaty. Nawet jeśli mieszkacie daleko (jedna uczestniczka przyjechała z Krakowa). Ja z czystym sumieniem polecam, a tych, którzy nie mogą sobie pozwolić zapraszam serdecznie do oglądania filmów - z warsztatów już wkrótce Dam znać jak je wrzucę Tymczasem ogłosiliśmy na Stronie Głównej w wiadomościach konkurs na prezent kulinarny, w którym do wygrania są kosze produktów Podravki, książki Grzegorza Łapanowskiego i gadżety gotujmy.
zmieniono 1 raz (ostatnio 25 lis 2011 17:00 przez Tit)
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Poza tym (zobaczycie to na filmach) Grzegorz (wraz z Krzysztofem) pokazują jak pięknie podać danie, żeby na talerzu wyglądało poetycko. Po tych warsztatach człowiek frunie do domu a nie człapie i przestaje gotować, a zaczyna komponować, tworzyć dania i zaczyna to przynosić niezwykłą satysfakcję.
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Uczyliśmy się fachowego filetowania, aczkolwiek wciąż nie mam odwagi filetować, robiliśmy trzy rodzaje tatara z łososia, ceviche, 2 kompletnie różne zupy rybne, sandacza, fajną rybę pieczoną w saszetkach z domową pastą curry, rybę ala kaczkę, ryby na kilkanaście różnych sposobów. Będzie naprawdę sporo pomysłów na bardzo oryginalne potrawy z ryb, a tymczasem, póki nie ma jeszcze filmów dorzucam kolejną porcję zdjęć. Ponieważ zdjęcia nie pachną, ciężko jest oddać niebiańską atmosferę tych warsztatów, bo działały one oszałamiająco na zmysł smaku i były wielce aromatyczne. Dlatego w moich ostatnich potrawach używam kompletnie innych przypraw niż dotąd - eksperymentuję z kardamonem, trawą cytrynową, szafranem. To wszystko wpływ tych warsztatów, bo trzeba wam wiedzieć, że Grzegorz Łapanowski to prawdziwy artysta w kuchni. Potrafi zaczarować i zarazić swoją pasją i twórczym podejściem to gotowania.
zmieniono 2 razy (ostatnio 25 lis 2011 17:28 przez Tit)
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim mogę szczerze polecić, jeśli mielibyście okazję, bo są bardzo inspirujące, Grześ przekazuje sporo wiedzy, pokazuje przy okazji wiele patentów. Ma niezwykłą lekkość i swobodę tworzenia dań. Gospodarz Latającego talerza Krzysztof pokazywał nam jak wędzić ryby i zdradzał tajniki rybnych bulionów i zup.
zmieniono 2 razy (ostatnio 24 lis 2011 17:08 przez Tit)
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Przy okazji pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestników warsztatów oraz Elizę Mrozińską, autorkę zdjęć Oraz dziękuję Grzesiowi za książki na konkurs dla naszych użytkowników - konkurs jest ogłoszony na stronie głównej!
zmieniono 1 raz (ostatnio 24 lis 2011 17:15 przez Tit)
Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Prezentuję wam zdjęcia z warsztatów kulinarnych poświęconych rybom. Warsztaty odbyły się w klubie kolacyjnym Latający Talerz u Krzysztofa Kwapińskiego. Było kameralnie, klimatycznie i można się było sporo nauczyć a także najeść pyszności. Obaj panowie stanowią uroczy duet i obaj kochają dania z ryb (mamy coś wspólnego). Całe warsztaty zostały specjalnie dla was nagrane, ale trwa jeszcze montaż filmu, a więc tytułem zapowiedzi prezentuję zdjęcia.
Odpowiedz na/ edytuj Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Obserwuj wątekOdp: Najbliższe warsztaty w Poznaniu
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim.
Grzegorz Łapanowski - jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Swoje umiejętności zdobywał m.in. w Akademii Kurta Schellera, pracował m.in. w „The Sanctuary” w Brighton i „Amber Room” w Klubie Polskiej Rady Biznesu. Na co dzień Grzegorz prowadzi program kulinarny w Kuchnia.tv pod tytułem „Ł’apetyt” oraz od kilku lat gotuje w „D...zień Dobry TVN”. Wydał właśnie autorską książkę kulinarną „Smakuje”, która zbiera bardzo pochlebne recenzje. Fascynują go i inspirują podróże kulinarne, dzięki którym zwiedził już prawie całą Europę i Azję.
2 grudnia, piątek________________________
– warsztaty dla kucharzy godz.130 – 180.
Nasz gość, podzieli się swoimi doświadczeniami i przybliży uczestnikom warsztatów smaki, produkty oraz składniki, które dawniej były bardzo znane, a dzisiaj pozostają nieco zapomniane.
Grzegorz opowie o trendzie szukania w naszej tradycji kulinarnej smaków, które odkrywa się na nowo i dla których szuka się nowoczesnych zestawień. Spróbuje także wywołać dyskusję na temat wielkopolskich tradycji kulinarnych, przepisów i zreinterpretować je w autorski sposób.
Zapraszamy serdeczne wszystkich, którzy chcieliby poznać lub przypomnieć sobie, jak smakuje m. in. słonecznik bulwiasty, dereń, skorzonera, do czego pasuje pęczak, amarantus czy ziemniak truflowy.
Szczegóły akademia@spot.poznan.pl
3 grudnia, sobota________________________
- godz. 9:30–11:30 Grzegorz Łapanowski będzie podpisywał swoje książki na Zielonym Bazarze (więcej informacji www.zielonybazar.com)
- godz. 12:30–140 warsztaty dla dzieci wraz z rodzicami szczegóły i
zapisy:ksiegareka@ksiegareka.com
-godz. 15:30–17:30 warsztaty dla amatorów - Zioła w zaskakujących połączeniach smakowych
szczegóły i zapisy: warsztaty@spot.poznan.pl
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Netka
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Odp: Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego
Zdjęcia z rybnych warsztatów kulinarnych Grzegorza Łapanowskiego