Zielone ziemniaki

Obserwuj wątek

Odp: Zielone ziemniaki

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 899
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
lukrowanepierniczki napisał(a):

Co takiego jest w zielonym ziemniaku, że nie można go zjeść?


"Gdy ziemniaki zielenieją, oznacza to, że wydziela się w nich solanina – substancja, która w wysokich stężeniach jest silnie trująca. Wyznacznikiem jej występowania jest zielony kolor. Solanina naturalnie występuje w niedojrzałych pomidorach czy papryce. Także w ziemniakach, jednak w znikomych ilościach. Jej stężenie wzrasta, gdy ziemniaki przechowywane są w ciepłych i jasnych pomieszczeniach. Z tego powodu dobre ziemniaki źle przechowywane mogą zmieniać kolor i stawać się coraz bardziej toksyczne. Jeśli zauważycie, że ziemniak jest zielonkawy pod skórką, to znaczy, że stężenie solaniny wzrosło. Najwięcej solaniny zawiera się w skórce i w kiełkach, czyli najbardziej zielonych częściach warzywa. Nie oznacza to jednak, że jeśli obierzemy ziemniaka i pozbawimy go zielonych elementów, jesteśmy bezpieczni. Trudno ocenić ile solaniny jest w samej bulwie. Najbezpieczniej jest zrezygnować z jedzenia takich ziemniaków." - kopia z jednej strony internetowej.

Zielone ziemniaki

lukrowanepierniczki
Co takiego jest w zielonym ziemniaku, że nie można go zjeść?

Odpowiedz na/ edytuj Zielone ziemniaki