Ja mieszkam za oceanem a tutaj roznorodnosc ziemniakow jest przeogromna zarowno w smaku ,przydatnosci oraz koloru.Zaglebiem ziemniaczanym jest stan Idaho.Sa ziemniaczki do salatek,pieczenia,gotowania.Mnie najbardziej smakuja ziemniaczki zolte ale i biale sa smaczne.Do salatek rewelacyjne sa takie ktore maja czerwona skorke a w srodku sa biale.Uwielbiam tez ziemniaczki czerwone ( bataty) mozna je gotowac,piec a nawet robic frytki ( sa pyszne).Kazdy smakosz ziemniakow (tak jak ja ) znajdzie tu cos dla siebie.
Ja wolę ziemniaczki białe. Ostatnio za to zauważyłam, że strasznie dużo jest zepsutych ziemniaków - jak kupuje w sklepie zawsze połowę muszę wyrzucić, jak kupuje na bazarku już jest lepiej.
Przyznam szczerze, że nigdy nie zwracałam uwagi na rodzaj , latem kupuję pyszne ziemniaczki na miejskim targowisku ( po ugotowaniu takie fajne żółte), a obecnie niestety w marketach.
Z ciekawości będę teraz sprawdzać rodzaje
Miuccia, tak bryzy są super.
Znam je, bo rodzina mi je przywozi i sadzą oni już je bardzo długo i na razie nie mają zamiaru je zmienić na inną odmianę.
Mieszkam we Francji i tu sie zdziwilam, bo na paczce z ziemniakami jest naîsane do czego uzyc te ziemniaki. W Polsce na wsi gdzie mieszkalam jedlismy odmiane Bryza (?) i byla pyszna, ziemniaczki slodkie, delikatne i nie za suche
jest wiele odmian ziemniaków....i ja zwracam na to uwagę....warto dodać,ze ziemniaki w różnych latach pomimo tej samej odmiany mogą mieć trochę inny smak...inaczej mogą się gotować...chodzi o warunki klimatyczne w jakich rosły....
Na Śląsku najbardziej pożądanym ziemniakiem jest ziemniak żółty...bardzo dobrym ziemniakiem dla mnie jest odmiana Rosalinda....ma czerwona skórkę w środku zółty i bardzo smaczny, nie rozsypujący się...mogę z niego zrobić wszystko tzn. kluski, placki ziemniaczane, frytki,sałatkę. dodam,że mam ziemniaki z własnego pola...i staramy się sadzic zawsze ziemniaki które są dobre i sprawdzone w naszym rejonie no i kwalifikowane aby potem dało się je uprawiać przy minimalnej ilości chemii na naturalnych nawozach i potem przechować.
Ja tez te same ziemniaki sadze są rewelacyjne do wszystkiego
jest wiele odmian ziemniaków....i ja zwracam na to uwagę....warto dodać,ze ziemniaki w różnych latach pomimo tej samej odmiany mogą mieć trochę inny smak...inaczej mogą się gotować...chodzi o warunki klimatyczne w jakich rosły....
Na Śląsku najbardziej pożądanym ziemniakiem jest ziemniak żółty...bardzo dobrym ziemniakiem dla mnie jest odmiana Rosalinda....ma czerwona skórkę w środku zółty i bardzo smaczny, nie rozsypujący się...mogę z niego zrobić wszystko tzn. kluski, placki ziemniaczane, frytki,sałatkę. dodam,że mam ziemniaki z własnego pola...i staramy się sadzic zawsze ziemniaki które są dobre i sprawdzone w naszym rejonie no i kwalifikowane aby potem dało się je uprawiać przy minimalnej ilości chemii na naturalnych nawozach i potem przechować.
Ziemniaki
Obserwuj wątekOdp: Ziemniaki
Odp: Ziemniaki
Ammelia
Odp: Ziemniaki
Lidka
Z ciekawości będę teraz sprawdzać rodzaje
Odp: Ziemniaki
gusia1000
Znam je, bo rodzina mi je przywozi i sadzą oni już je bardzo długo i na razie nie mają zamiaru je zmienić na inną odmianę.
Odp: Ziemniaki
Odp: Odp: Ziemniaki
zuzi
Ja tez te same ziemniaki sadze są rewelacyjne do wszystkiego
Odp: Ziemniaki
misia14
Na Śląsku najbardziej pożądanym ziemniakiem jest ziemniak żółty...bardzo dobrym ziemniakiem dla mnie jest odmiana Rosalinda....ma czerwona skórkę w środku zółty i bardzo smaczny, nie rozsypujący się...mogę z niego zrobić wszystko tzn. kluski, placki ziemniaczane, frytki,sałatkę. dodam,że mam ziemniaki z własnego pola...i staramy się sadzic zawsze ziemniaki które są dobre i sprawdzone w naszym rejonie no i kwalifikowane aby potem dało się je uprawiać przy minimalnej ilości chemii na naturalnych nawozach i potem przechować.
Ziemniaki
Henia