Właściwie dla tego tematu założyłem konto na tym portalu. Ok. 10-11 lat temu będąc w Centrum Kopernika w Warszawie jadłem tam zupę pomidorową z makaronem w kształcie świderków. Była naprawdę smaczna i choć wiele od tamtej pory razy jadałem pomidorową, to tamta, była jedną z najlepszych. Oczywiście nie tylko tam jadłem zupę o podobnym smaku (jeszcze dawniej w Wieliczce i z jakiegoś cateringu). W każdym razie to miejsce jest chyba jednym z najczęściej odwiedzanych i być może ktoś będzie kojarzył tamtą zupę. Nie wiem też, czy dalej jest tam tak samo przyprawiana, dlatego podałem mniej więcej czas, kiedy tam byłem.
Po tym wyjaśnieniu przechodzę do pytania . Czy ktoś zna przepis i może go podać, jak przyrządzić taką zupę z naturalnych składników? Nie chcę przepisu z wykorzystaniem maggi, kostek rosołowych czy knorra, tylko przy użyciu samych suszonych ziół (lubczyk, natka pietruszki itd.) oraz oczywiście soli, masła, cukru no i oczywiście mięsa. Koncentraty pomidorowe chyba też mogą być, bo tam są raczej tylko pomidory i ewentualnie sól. Przynajmniej takie staram się kupować.
Czy da się odtworzyć smak tej zupy przy użyciu tylko takich składników? Czy jest to może niemożliwe i w takich miejscach przygotowują zupy z wykorzystaniem "chemii" i tylko w taki sposób da się osiągnąć taki smak?
Odpowiedz na/ edytuj Zupa pomidorowa z centrum kopernika - przepis
Zupa pomidorowa z centrum kopernika - przepis
Obserwuj wątekZupa pomidorowa z centrum kopernika - przepis
Lubiący_Jeść
Właściwie dla tego tematu założyłem konto na tym portalu. Ok. 10-11 lat temu będąc w Centrum Kopernika w Warszawie jadłem tam zupę pomidorową z makaronem w kształcie świderków. Była naprawdę smaczna i choć wiele od tamtej pory razy jadałem pomidorową, to tamta, była jedną z najlepszych. Oczywiście nie tylko tam jadłem zupę o podobnym smaku (jeszcze dawniej w Wieliczce i z jakiegoś cateringu). W każdym razie to miejsce jest chyba jednym z najczęściej odwiedzanych i być może ktoś będzie kojarzył tamtą zupę. Nie wiem też, czy dalej jest tam tak samo przyprawiana, dlatego podałem mniej więcej czas, kiedy tam byłem.
Po tym wyjaśnieniu przechodzę do pytania . Czy ktoś zna przepis i może go podać, jak przyrządzić taką zupę z naturalnych składników? Nie chcę przepisu z wykorzystaniem maggi, kostek rosołowych czy knorra, tylko przy użyciu samych suszonych ziół (lubczyk, natka pietruszki itd.) oraz oczywiście soli, masła, cukru no i oczywiście mięsa. Koncentraty pomidorowe chyba też mogą być, bo tam są raczej tylko pomidory i ewentualnie sól. Przynajmniej takie staram się kupować.
Czy da się odtworzyć smak tej zupy przy użyciu tylko takich składników? Czy jest to może niemożliwe i w takich miejscach przygotowują zupy z wykorzystaniem "chemii" i tylko w taki sposób da się osiągnąć taki smak?