Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Francuskie rożki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szybkie i proste w przygotowaniu przekąski z ciasta francuskiego, z wartościowym twarogiem. Można przygotować je na piknik lub podwieczorek.

Francuskie rożki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie rożki z serem

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • farsz:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • na wierzch:
  • 1 białko
  • 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki z serem
Ciasto francuskie pokroić na 6 dużych kwadratów. W jednym rogu zrobić 2-3 nacięcia. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i żółtko, dokładnie wymieszać.

Farsz nakładać na połowę ciasta, przykryć naciętym rogiem, zlepić.

Roztrzepanym białkiem posmarować wierzch ciasta, posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20-25 minut.  
Francuskie rożki z serem
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty
Francuskie rożki z serem
twaróg wrzucić do miski, dodać cukier i żółtka, wymieszać
Francuskie rożki z serem
twaróg nałożyć na kwadraty ciasta, zakleić
Francuskie rożki z serem
trójkąciki posmarować jajkiem i posypać cukrem