Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Trufelki kawowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Trufelki kawowo-migdałowe- są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!!

Trufelki kawowo-migdałowe

Składniki:

Trufelki kawowo-migdałowe

 

  • 15 sztuk herbatników,
  • 100 g masła,
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Trufelki kawowo-migdałowe

Przygotowanie herbatników

Trufelki kawowo-migdałowe
Herbatniki bardzo drobno kruszę drewnianą pałką.

Herbatniki kruszę z pył.

Ucieranie

Trufelki kawowo-migdałowe
Masło ucieram z kawą, cukrem i herbatnikami. Z masy formuję kuleczki.

Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Obtaczanie trufelków

Trufelki kawowo-migdałowe
Trufelki obtaczam w posiekanych płatkach.

Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki.