mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubie wypieki z ciasta francuskiego , bo nie zawsze mam czas na porządne pieczenie

Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel

 

  • 2 szt. ciasto francuskie,
  • 400 gram twaróg,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 1 garść rodzynki,
  • 150 gram cukier,
  • 2 łyżki esencja waniliowa,
  • 1 szt. jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel
Garść rodzynków , wykładam na sito i sparzam wrzątkiem , zostawiam do obcieknięcia . Do miseczki wkładam twaróg , cukier i rodzynki i śmietanę, ucieram . Tak by nie było większych grudek. Ciasto francuskie rozkładam na stolnicy delikatnie wałkuje i radełkiem kroję na mniej więcej różne kwadraty. Na środek nakładam nadzienie z twarogu , następnie formuje trójkąt , a brzegi zagniatam widelcem . Na wyłożonej papierem formie układam ciastka , nakłuwam je widelcem. Jajko roztrzepuje i silikonowym pędzelkiem smaruję ciastka.Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 15 minut.
Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel
twaróg ucieram z śmietaną , cukrem i rodzynkami
Francuskie z twarogowo-rodzynkowe Mariel
na środek kwadracika nakładam nadzienie